Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / Vesti / Ugao JAO i RUN, pa 'tisni enter

Ugao JAO i RUN, pa 'tisni enter

erstellt von Velibor Glisin — zuletzt verändert: 24.05.2012 12:14
U noći muzeja, između subote i nedelje, 19/20.maja 2012. godine, u jednom, pomalo gurnutom sa strane, hodniku Muzeja Vojvodine, bilo je nešto, nama svima drago, a do čega se dolazilo kroz JAO! ugao.

U noći muzeja, između subote i nedelje, 19/20.maja 2012. godine, u jednom, pomalo gurnutom sa strane, hodniku Muzeja Vojvodine, bilo je nešto, nama svima drago, a do čega se dolazilo kroz JAO! ugao.

Sledi objašnjenje:

Drug X, vođa naših naroda i narodnosti, od Muzeja je dobio impozantan prostor, gde su se vrtela njegova putovanja i moda koju je oblačio, a članovima Ekipe koja je pravila izložbu računara iz, uglavnom, osamdesetih godina, je rečeno da koriste prostor u hodniku. Pošto nismo nešto iskusni sa propagandno-psihološkim zvučnim reklamama i ostalim ekstrovertnim aktivnostima, računare smo poređali po stolovima, ne primetivsi da, kada se iz impozantnog prostora gleda ka nama, da nema vidljivih oznaka gde je izložba: „Once upon a byte“. Da bi ovo nadoknadili, stali smo na uglovima našeg hodnika koji se povezivao sa hodnikom iz prostorije druga X i raznoraznim, nadasve šarmantnim delovanjem, pozivali posetioce, koji su tek kada dođu do ugla, u 80% slučajeva započinjali pregled izložbe sa jednim starim, sentimentalnim uzvikom: „Jaoooo“.

A onda je počinjao pravi raj: Posetioci sa najmodernijim extra, giga, mega, turbo telefonima sa Twitter/Facebook/IdiMiDojdiMi onLaJn pristupom, su strpljivo čekali da neko završi svoju PONG igru, PacMan na Amigi 500 ili Goonies na MSX Canon V20 računaru... da bi se sami dohvatili džojstika i potenciometara, ne bi li odigrali jednu jednostavnu igru za svoju dušu.

Bila je tu i jedna majka koja je svojoj deci rekla: „Dosta ste se igrali, treba još puno obići!“, pa jedna devojčica, ciji je tata autoritativnim glasom objasnio: „Pusti da ti tata pokaže kako se to radi“, pa oni uzdasi: „Eh, ja sam moj prodao“, „Jaoooo, vidi ove gumice!“... Ko je bio raspolozen da čuje profesionalne vodiče, dobijao je pregrst informacija sa kojima verovatno nije mogao nista da uradi, ali je ono dečije srce u njemu bilo jako zadovoljno. Neki posetioci su bili presrećni što su mogli raditi sa računarima koji su im bili san snova kada su bili klinci, a nekoliko njih je imalo priliku da pritisne taster enter i, gle čuda, vidi tekst kako trči na zelenom monitoru korišćenjem tako dobro poznatog:

 

10 print „ime prezime“;

20 goto 10

run

 

Član Ekipe: „Ajd, 'tisni enter“

 

Posetilac: „JAOOOOO“

 

Slike: https://gallery.lugons.org/ i http://www.nutlane.com

Artikelaktionen