Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Uspešna poslovna priča

Uspešna poslovna priča

by Nikola Kotur last modified May 29, 2006 01:56 PM
Ovo je jedan od intervjua koje sam promašio. Kada sam ga našao, primetio sam da se malo šta promenilo, bar što se tiče poslovne primene GNU/Linux rešenja. U svakom slučaju vredi pročitati...

Nažalost, CNET Network Inc. ima kopirajt nad intervjuom, te ga ne mogu prevesti, iako bih to želeo, pošto mnogi od nas mogu naučiti dosta iz reči ovog čoveka.

Naslov je "Rokanje bez Majkrosofta", a priča prati doživljaj Ernija Bola, vlasnika kompanije koja proizvodi žice za gitare i ima klijente među poznatom ekipom kao što je Erik Klepton i Metalika. Pre tri godine, BSA je izvršila kontrolu njegove kompanije i našla više primeraka nelegalizovanog softvera. Erni Bol je morao da se vansudski nagodi i plati Majkrosoftu 100 hiljada dolara. Njegovim rečima:

Erni Bol: BSA je tada imala program koji se zvao "Otkucaj svog šefa", u kome su ohrabrivali nezadovoljne zaposlene da prijavljuju svoju kompaniju... i to je upravo ono što se desilo nama. U svakom slučaju, praktično su nas zatvorili. Nismo bili licencirani oko 8% (od 72 desktop računara).

Naravno, većina firmi bi našla sličan slučaj na svojim računarima, samo kada bi obavili inspekciju. Obeshrabren i osramoćen ovim postupkom, Erni Bal je poručio svom IT odeljenju da želi Majkrosoftove proizvode van poslovanja u roku od šest meseci.

Erni Bol: Rekao sam, nije me briga i ako moramo da kupimo 10.000 abakusa. Nećemo poslovati sa nekim ko sa nama loše postupa.

IT ekipa u kompaniji je rešenje našla u Red Hat Linuxu, OpenOffice okruženju i Mozilla brauzeru za pregled Interneta. Plus još nešto vlasničkih programa kojima nisu mogli naći zamenu slobodnog koda.

Erni kaže da je odmah na samom početku uštedeo 80 hiljada dolara, a da je ušteda kako vreme prolazi sve veća i veća. Kada ga je novinar upitao šta mislio o Majkrosoftovoj tvrdnji da slobodni softver ne može da se koristi u poslovanju zato što nema podršku, odgovorio je ovako:

Erni Bol: Kakva podrška? Ja ne zovem Red Hat; nemam potrebe za tim. Mislim da je to propaganda... Šta je sa cenom rešavanja problema sa virusima? Mi ih nemamo. Šta sa tim kada mi imamo problem, ne moramo da šaljemo nekog lika u krajnji ćošak zgrade da bi saznao šta se dešava - on nikada ne napušta svoje radno mesto, zato što je sve serverski bazirano. Nema sumnje da je ovo što ja radim jeftinije za upravljanje. Analitičari mogu da pričaju šta god žele.

Nadam se da će mnoge firme da pronađu pravu prednost slobodnog softvera otvorenog koda, kao što je i kompanija Ernija Bola to učinila. I savetujem vam da pročitate intervju u celosti, ja ga nažalost nisam smeo ovde prevesti i postaviti, pošto se radi o iskustvu iz prve ruke, i može nam pomoći da shvatimo realnu situaciju.

Document Actions