Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Vaš život ili vaši podaci

Vaš život ili vaši podaci

by Nikola Kotur last modified Aug 11, 2006 02:31 PM
Moralnost softvera za doktorsku praksu.

Vaša ćerka je upravo imala automobilsku nezgodu. Pala je u nesvest na putu za bolnicu, pre nego što je uspela da kaže bolničarima ime svog doktora. Ovo je vitalno važno zato što urgentno ne može znati da je ona insulin-zavisni dijabetičar sa alergijom na penicilin, a njen doktor je u stanju da im da relevantnu medicinsku istoriju.

Ili, makar bi mogao da je obnovio ugovor za tehničku podršku za svoj softver u kome čuva zdravstvene kartone. On to nije uradio, ipak, i sada su njegove informacije - i informacije vaše ćerke - zaključane u vlasničkoj bazi podataka kojoj ne može da pristupi.

Ma koliko ovo zvučalo alarmantno ili neverovatno, ovo se stvarno može desiti. Intercare je izdavač popularnog sistema za upravljanje medicinskom praksom koji se zove Dr. Notes. Kada su se neki doktori pobunili zbog drastičnog povećanja godišnje cene iznajmljivanja ovog softvera, odsečeni su od pristupa informacijama o sopstvenim pacijentima.

Pročitajte ceo članak Kirka Strausera na sajtu FreeSoftwareMagazine.com koji analizira ovaj slučaj, a takođe bi mogli pogledati i informacije koje se nalaze na sajtu GPL Medicine. Moralnost softvera za medicinsku praksu je stvarno dovedena u pitanje...

Document Actions