Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Virtuelni potpis

Virtuelni potpis

by milobit last modified Sep 04, 2008 01:45 PM
U Srbiji uskoro počinje primena elektronskog potpisa u poslovanju

Predstavnici Ministarstva za telekomunikacije Republike Srbije najavili su da će u Srbiji uskoro početi primena elektronskog potpisa. To znači da će neki uobičajeni dokumenti, kao što su zahtev za dečji dodatak, osnivanje preduzeća ili izdavanje građevinske dozvole i u našoj zemlji moći da se dobiju putem računara, uz elektronski potpis.

Predstavnici ministarstva su izjavili da će elektronski potpis u potpunosti zameniti svojeručni potpis, ali i papirnu dokumentaciju. Na taj način će kompanije uštediti novac koji bi, inače, bio potrošen na štampanje, slanje i rad sa papirnim dokumentima.

Osim toga, overa ugovora više neće morati da se obavlja u prisustvu oba partnera, već će biti dovoljno da se dokument pošalje elektronskom poštom, a njegova verodostojnost garantuje elektronskim potpisom. Svi podaci o korisniku elektronskog potpisa će biti tajni i dobro zaštićeni, što garantuje tajni kriptografski ključ i javni i elektronski setifikat korisnika.

Elektronski potpis će koštati od 600 do 650 dinara, a godišnja naknada za serverski sertifikat koštaće dodatnih 1.200 dinara. Za dobijanje elektronskog potpisa za građane potrebna je samo lična karta, a za firme i izvod iz privrednog registra.

Proces dobijanja elektronskog potpisa trajaće od sedam do deset dana. Elektronski potpis i elektronski sertifikat izdavaće sertifikaciono telo PTT Srbije kao i druga sertifikaciona tela koja se budu akreditovala.

Izvor: www.blic.co.yu

Document Actions