Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / Vista za Gejtsa

Vista za Gejtsa

аутор: Nikola Kotur Последња измена 17:39 28.05.2006.
Protestanti iz Free Software Foundation su priredili zanimljiv događaj prilikom Gejtsovog govora u vezi DRM-a u Windows Visti...

Vista off again!23. maja u Sijetlu Bil Gejts, vlasnik i prvi čovek Majkrosofta, je držao govor u vezi novog Majkrosoftovog operativnog sistema pod imenom Vista i budućnosti svoje kompanije kada su u salu ušetali protestanti noseći žuta odela za zaštitu protiv biološke opasnosti, time prenoseći jasnu poruku da su proizvodi te firme defektivni i opasni po korisnike.

Ovaj događaj je poslužio kao početak sajta DefectiveByDesign.org koji će služiti kao kampanja direktne akcije protiv sve više prisutnog DRM-a (Digital Right Managment).

DRM je opasna tehnologija, koja se vrlo lako može opisati ovako: Vi ne posedujete vaš računar niti fajlove koje stvorite, kupite, dobijete. Velike kompanije poseduju i vaš računar i vaše fajlove; ukoliko one smatraju da je u redu, moći ćete im pristupiti. Ako to ne žele, možete zaboraviti i na vaše fajlove i na vaš računar. Orvelov svet je mala maca za ovo što nam se sprema.

Vista third off!Vista forth off!Piter Braun, direktor Fondacije za Slobodni Softver to opisuje ovako: Računari, ekrani visoke definicije, telefoni, muzički plejeri i video plejeri se trenutno prodaju "defektivni po dizajnu". Ovi proizvodi ne poštuju pravo korisnika da pravi lične kopije svojih digitalnih medija. Ovi uređaji ne pružaju opciju koja će dozvoliti umetnosti, literaturi, muzici ili filmu da ikada padnu u javni domen. Efektivno, medija koja se naruči za ove uređaje ne pripada korisniku - čak usled mrežnih osobina ovih DRM-ovanih uređaja svaki film koji korisnik pogleda, e-knjiga koju pročita ili kanali koje prebacuje na svom televizoru, sve može da bude zabeleženo, navike da se skupljaju i da se prati ponašanje korisnika. Rezultat je da će tokom vremena, DRM tehnologija negirati, ako ne i kompletno eliminisati, prava indiviua.

Vista off!"Medijske gazde vrište "pirati" izjednačavajući deljenje fajlova sa ubistvom i kidnapovanjem, pa onda tuže naše studente i kolege. Onda nam ukradu naša prava i primoraju nas da koristimo osakaćene proizvode," kaže Henri Pul, predsednik udruženja CivicActions i koalicioni partner u kampanji. "Medijske gazde su dugo bili 'čuvari kapije prema tržištu' za umetnike. Sada su ugroženi novim metodama distribucije koje umetnicima daju nove slobode i direktan kontakt sa publikom. DRM je pokušaj medijskih gazdi da ponovo nametnu to pravilo."

Više o ovom događaju možete saznati na sajtu Fondacije za Slobodni softver. Takođe, pogledajte i slike sa događaja na Flickru.

Дејства на документ

« март 2024 »
март
поутсрчепесуне
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA