Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / VMS napunio trideset!

VMS napunio trideset!

by milobit last modified Nov 01, 2007 08:56 AM
Za trideseti rođendan VMS-a HP jasno stavio do znanja da će se ovaj operativni sistem i u buduće razvijati.

25. oktobra 1977 verzija 1.0 VMS-a je ugledala svetlost dana. Od tada je VMS promenio ime u OpenVMS i promenio je dva vlasnika, prvo ga je kupio Compaq da bi ga posle preuzeo DEC koji će na kraju opet biti kupljen od strane HP-a. Uprkos svemu VMS se razvijao i napredovao u kontinuitetu. Danas OpenVMS "trči" na VAX,  Alpha,  i Itanium procesorima (HP Integrity).  Aktuelna verzija treunto je  8.3-1H1, a takođe postoji i Roadmap za dalji razvoj.

Iako korisnici znaju da »Open« ne znači da će HP otvoriti kod u skorije vreme, sve više i više postoji slobodnog software-a koji radi pod OpenVMS-om. Slobodna implementacija koja je pod GPL-om takođe postoji i zove se FreeVMS ali je još uvek u početnom stadijumu. Inače FreeVMS je započet iz straha za budućnpost za OpenVMS-a i primarno radi na x86 sistemima. Sa modificiranim GRUB bootloader-om sistem butuje i moguće je startovati Shell. Dosta stvari je već implementirano ali fale još neke stvari u odnosu na OpenVMS.

OpenVMS se danas koristi na sistemima koji moraju da imaju visok stepen dostupnosti (high availability). Banke, železnica, industrija za proizvodnju struje, klinkički centri, vojska i proizođači poluprovodnika pripadaju korisnicima koji cene pouzdanost.  »When Downtime Is Not An Option...« je parola koja se često može pročitati u izveštajima u kojima se navodi da se OpenVMS sistemi jednom u par godina ponovo startuju. No to nisu iznimke, jer većina sistema radi već deset godina bez da je imala prekid u radu, od toga ima još VAX sistema.

VMS je malo drugačiji od tada pravljenog UNIX-a. VMS je višekorisnički sistem sa ugrađenim visokim stepenom sigurnosti. A kao desktop sistem je upotrbljiv od kada je portovan i integrisan X11. Što se tiče mreže, prvo je koristio DECnet da bi kasnije prešao na TCP/IP. Fajlovi u sebi po default-u imaju broj verzije koja automacki raste kad se nešto promeni. Sistem nikada ne briše stare verzije, nego je to ostavljeno korisniku da sam uradi. Odlične mogućnosti pravljenja klastera (Cluster) koji  ima veoma visoku dostupnost i skoro neograničene mogućnsti skaliranja krasi ovaj sistem još od davnih dana.

Za kućnu upotrebu je OpenVMS besplatan i može da se koristi ako imate odgovarajući hardware ili emulator.

Izvor: www.openvms.org

Document Actions