Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / Vesti / Linux kontroliše vojne misije u avionu P-8A

Linux kontroliše vojne misije u avionu P-8A

erstellt von milobit zuletzt verändert: 02.08.2006 13:36
Firma Boeing odlučila da će novi vojni avion P-8A koji se pravi za potrebe američke mornarice raditi pod Linux-om.
Boeing izabrao Carrier Grade Linux firme Wind River za vojni avion P-8A. Pored Realtime Linux sistema i stručnosti  u oblasti telekomunikacija Wind River će svoje usluge da proširi i na Boeing u okviru vojne industrije.

Planirani avion P-8A se pravi za potrebe američke mornarice i koristiće se u borbi protiv podmornica ali će biti u stanju da obavlja i ostale misije. Ovaj borbeni avion bi trebalo da počne da se proizvodi 2013. godine i američka mornarica je već naručila 108 komada tipa ovog aviona.
Koju funkciju će imati Linux sistem na ovom avionu još nije detaljno rečeno, ali izgleda će primarni zadatak biti  kompletna  kontrola kao i upravljanje vojnim misijama.
Boeing je za ovaj projekat dobio više ponuda Linux distribucija ali je odluka pala na Wind River zbog transparentnosti sa originalnim Source kodom Linux-a kao i slobodnim software-om. Linux platforma firme Wind River koristi originalni Kernel kod i sve izmene i dopune su pod Open-Source licencom. Vlasnička rešenja isto tako mogu da budu integrisana bez ikakvih problema.
Carrier Grade Linux Spezifikation (CGL) je definicija zahteva koje Linux distribucije treba da ispune pri radu sa visoko kritičnim aplikacijama, koje se traže od telekomunikacionih uređaja. Ključne tačke su sigurnost, high availability i clustering. Dostupnost masine (high availability) ovakvih sistema mora da bude 99,999% ili 99,9999% vremena, isključujući planirana isključivanja sistema. Što bi značilo maksimalno pet minuta odnosno trideset sekundi prekida u  radu godišnje.

Artikelaktionen