Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / VOZAČKA DOZVOLA ZA RAČUNARE

VOZAČKA DOZVOLA ZA RAČUNARE

by Dragan Lukić last modified Feb 23, 2006 05:00 PM
U našoj zemlji je dvehiljaditi indeks za evropsku diplomu ECDL rada na računarima izdat ovih dana u Novom Sadu, rečeno je na prezentaciji jednogodišnjeg iskustva rada na ovom programu škole računara “Smart”.
Ovu diplomu, popularno nazvanu Evropska kompjuterska vozačka dozvola, koju je naša zemlja usvojila kao standard, medju prvima je, pre godinu dana, počela da izdaje škola računara “Smart”. Nakon što je jedinstveni informatički savez Srbije i Crne Gore (JISA) 2003. godine primljen u evropsku asocijaciju informatičkih društava, 46 škola računara su dobile sertifikate za obuku gradjana u sticanju evropske diplome poznavanja rada na računaru koja je priznata u 147 zemalja.

Direktor JISA Djordje Dukić je naveo da su gradjani Vojvodine najviše zainteresovani za sticanje evropske diplome. Od ukupno 2000 indeksa za ECDL diplomu, preko 70% izdato je u Subotici, Novom Sadu i Beogradu. lasnici ovih indeksa ispite za sticanje diplome mogu da polažu u našoj kao i u svim zemljama koje priznaju ECDL diplomu.

Škola “Smart” se izdvaja od ostalih po viskom procentu uspešnosti polaganja kandidata za dobijanje ECDL diplome, rečeno je na prezentaciji i navedeno da je 92% polaznika kurseva položilo ispite i dobilo evropsku diplomu. Djukić je naveo da su vlade Srbije i Crne Gore i brojne kompanije investirale u obuku zaposlenih kako bi stekli ECDL diplomu.

Svetska iskustva pokazuju da oko 40% investicija propadne zbog zaposlenih koji nedovoljno poznaju rad na računarima a čak 50% svih problema sa računarima u firmi nisu tehničke prirode već posledica neznanja. O značaju ECDL diplome kao standarda u EU, govori i podatak da u Madjarskoj ni jedan student ne može da dobije diplomu fakulteta ukoliko nije stekao i ECDL diplomu.

U ovoj zemlji kao i u Rumuniji postoji 400 testnih centara za progam obuke u sticanju evropske diplome dok ih u SCG trenutni ima 46. Djordje Dukić je naveo da je "Telekom Srbija" najavio obuku 2000 zaposlenih za sticanje ove diplome kao i drugi veliki javni sistemi koji se pripremaju za privatizaciju. Pod motom “Znanjem do posla” program ECDL podržavaju evropska asocijacija informatičkih društava i dve velike IT kompanije, Cisco i Microsoft.

preuzeto sa: www.radio021.info

Nije bitno što iza ove diplome stoji i Microsoft... bitno je da su makar u Telekom-u javno rekli da će da šalju ljude na obuku...
Da citiram:"Svetska iskustva pokazuju da oko 40% investicija propadne zbog zaposlenih koji nedovoljno poznaju rad na računarima a čak 50% svih problema sa računarima u firmi nisu tehničke prirode već posledica neznanja."

Ako se ovo krene iskorenjavati... mozda i ima nade za nas :-)

Document Actions