Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Wlan-Mesh standard 802.11s

Wlan-Mesh standard 802.11s

by milobit last modified Mar 17, 2006 01:28 AM
IEEE se složio oko nacrta kako bi trebalo da izgledaju WLAN-Mesh-Mreže
IEEE asocijacija je objavila predlog koji treba da služi kao osnova za bežični standard 802.11s. Ovaj predlog je kompromis između dve različite "linije" koje se trenutno koriste i to SEEMesh (Intel, Cisco) i Wi-Mesh alijanse (Philips, Nortel, Swisscom Innovations). 802.11s Standard bi trebao da bude ozvaničen 2008. godine.

Domet sadašnjih bežičnih mreža jedva da često zadovoljava kućne potrebe koje u zatvorenim prostorijama maksimalno dostižu do 50m sve u zavisnosti od količine betona i metala u zgradama. Rešenje za veći domet su Mesh-mreže, koje mogu da spoje više WLAN-ćelija bez upotrebe kabla i tako omoguće veću pokrivenost. Za dobru pokivenost određenog opsega je potreban isti broj Access Points-a (AP) stime da svaki AP ne mora da bude povezan sa kablom na LAN mrežu. Druga velika prednost Mesh-mreža je da Mesh-APs ne moraju da budu stationarni, oni mogu da budu i mobilni, recimo da budu ubačeni u automobile i da se napravi auto konvoj.

Trenutno Mesh-mreže nije lako napraviti. Postojeća rešenja (WDS sa WPA) su vlasnička i često nisu kompatibilna među sobom. Jedan AP marke X ne mora da funkcioniše kako treba sa drugim marke Y. Naravno to će biti rešeno kada IEEE proglasi 802.11s za standard.

Document Actions