Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / Zašto je Slackware i dalje važan

Zašto je Slackware i dalje važan

аутор: Nikola Kotur Последња измена 08:36 04.01.2006.
Alan Kanton je izneo prilično negativan stav prema Slackware Linux distribuciji, i ovo je odgovor jednog od korisnika.
Žalosno je to što je u svom nedavnom iznošenju mišljenja, Does Slackware still matter?, pre nego da pruži relevantne, dobro promišljene razloge zbog kojih Slackware više ne važi za distribuciju na koju se računa (pretpostavka koju zaključujem iz naslova), gost Alan Kanton jednostavno izneo skoro 500 reči kako bi izrazio nešto što bi se moglo sumirati u jednoj rečenici: "Linux, kao operativni sistem, je previše kompleksan za mene." Umesto da ga prosto nagrdim u odbrani Slackware-a, radije ću uzeti njegove argumente jedan po jedan. S obzirom na dati ton članka u pitanju, molim vas da mi oprostite ako je moj odgovor slično obojen.

(Primedba urednika: Nakošen tekst su citati iz Kantonove kolumne.)

Kanton: Zastupnici Slackware-a uvek uzvikuju: "Slackware je lak jednom kada ga razumete." Problem je u tome što postoji mnogo drugih distroa koji su isto stabilni, i isto brzi, a koje možete koristiti bez potrebe da imate doktorat ne bi shvatili kako da uradite vaš posao.

Prvo, ideja da je nešto lako jednom kada to nešto shvatite se podrazumeva. Ono što vam zastupnici Slackware-a govore je da kako bi istinski cenili Slackware zbog onoga što jeste, morate prvo naučiti kako Linux funkcioniše, zato što je Slackware samo čist Linux. Drugo, doveo bih u pitanje koji su to drugi veći distroi brži od Slackware-a posle podrazumevane instalacije što bi Al podrazumevao kao pogodno za administraciju. Damn Small Linux? Sigurno je brži, ali lakši za instalaciju i administraciju? Ne više nego Slackware. I sigurno ne Gentoo... koji je jedina distribucija za koju sam ja čuo da se pominje u istoj rečenici sa "doktoratom".

Greška koju Alan pravi je to što ne definiše iz okvira koji njemu čini vrednu distribuciju. Bar ja pretpostavljam da je u tome njegova rasprava o Slackware-u. Izgleda da je jedina podrška njegovoj poziciji to što su drugi distroi popularniji, i da su to zato što ih je lakše administirati.

Dodao bih da je vrednost distribucije bazirana na njenoj korisnosti korisničkoj bazi, bez obzira na veličinu korisničke baze. Druge distribucije zaista prilaze publici koja uživa u malom administracionom trudu i koja prilagođava samo neophodno. I zato što velika većina korisnika nisu hakeri ili zaluđenici (u idiomatskom smislu), stoga ostale distribucije uživaju lavovski deo popularnosti. Izgleda da Alan ima neke druge ideje...

Kanton: Ne znam ekonomsku stranu Slackware-a, niti da li nastavlja da pruža dovoljno za žiovot Patriku Volkerdingu, ali moram da pretpostavim da pruža. Da li će nastaviti tako u budućnosti, imajući u vidu konkurenciju od strane Kanotix-a (koji je ono što bi Debian bio daje Slackware ... ili je obrnuto?) i Ubuntu-a, samo možemo da pretpostavljamo.

Otkada su finansijske cifre koje pruža Slobodni Softver ili stepen korporizacije bile izjednačavane sa njegovom vrednošću? Linux, GNU, i hiljade drugih slobodnih softverskih projekata uspevaju usled strasti. Tako je, strasti. Možda zato ne viđamo Ričarda Stolmena kako se voza unaokolo u Bentliju, ili Linusa Torvaldsa kako se ne skućuje u dubokom podzemnom bunkeru kao tvorci nekih konkurentnih operativnih sistema. Oni su stvorili Linux iz strasti. Možda zato ja ne vidim kako Debian ima problema zbog Kanotix-a ili Ubuntu-a.

Još uvek niste ubeđeni? U redu, pogledajmo igru brojki...

Slackware preživljava na Top Ten listi DistroWatch-a sa razlogom. Slično tome, Slackware preživljava kao najstarija Linux distribucija koja se održava sa razlogom. Samo ove dve jednostavne činjenice su dovoljne da se suprostave statističkoj primedbi da Slackware nije važan: on ima značajnu, doslednu korisničku bazu.

Kanton: Slackware je postao distro kojeg biraju obe grupe, i hard-core grupa hobista i visoko profesionalna gripa Linux server administratora. I kažem "visoko profesionalna" zato što je to što trebate da budete kako bi uspeli da shvatite kako da administrirate ovu zver.

Šta je toliko teško u skidanju programa i kucanju "installpkg" i imena paketa? To je najbliže moguće "Windows lakoći korišćenja" -- koja, oprosti mi, zvuči kao ono što želiš. Instaliranje Mozilla Firefox-a na ovaj način, na primer, mora biti nekoliko puta brža od korišćenja Mozilla instalera. Svakako, Slackware-ov instaler ne pobeđuje na izboru lepote, ali je brz, lak i stabilan. I šta je to o upravljanju paketima? Slackware-ov upravljač paketima možda ne dolazi instaliran, ali to je zato što na Slackware-u imate izbor upravljača paketima! Swaret? Slapt-get? SlackUpdate? Izaberi! U stvari, dozvoliću da pretpostavim, imajući u vidu njegov agnostički dizajn, više paketa se može instalirati na Slackware-u nego na bilo kojoj drugoj distribuciji.

Kanton: Mislim da Slackware ima dosta toga na svojoj strani... ali ne i dovoljno da održi sebe ukoliko Linux postane popularan kao što zastupnici tvrde da hoće. Za one koji koriste i vole Slackware, to je u redu. Za nas ostale, pa, nije bitno.

To može biti tačno, ali onda, to se isto može reći i za svaku drugu distribuciju takođe. SUSE meni uopšte nije važan... ili Mandriva, ili Linspire, ili... ali ovo je ono što čini Linux tako velikim! IZBOR! Ukoliko ja mrzim Majkrosoftov instaler, pogodi šta? Šteta. Ako mi se ne sviđa korisnički interfejs Mac OS X-a, pogodi šta? Da, pogodio si! Nemam sreće. Linux je uspešan zato što je jedini operativni sistem koji je dovoljno fleksibilan da bude sve svim ljudima.

Pa Ale, mislim da si u potpunosti promašio temu. Oh, usput, napisao sam ovaj članak kao početnik u Linuxu, upravo došao iz sveta Windows-a. Biram Slackware kao moj "distro izbora" i znaš šta? Obožavam ga. Pa Ale, i svi drugi koji kažete da Slackware nije važan... slušajte dobro: Evo nekih stvarno prisutnih razloga zašto je Slack i dalje važan desktop korisniku...

Biram Slackware zato što mi se ne sviđaju pretrpane instalacije drugih distribucija. Biram ga zato što je brz. Biram Slackware zato što neću biti zaglavljen u "RPM Paklu", ili vezan za jedan set paketa ili sistem upravljanja paketima. Ja biram Slackware zato što Slackware dopušta MENI da biram. Izabiram Slackware zato što je potpuni sistem distribucije koji poštuje softver koji distribuira i instalira ga najbliže moguće onome što su autori zamislili. Biram Slackware zato što je najbliže moguće Dobrom-Starom-Linuxu, i to je ono što sam ja hteo da naučim: Linux.

Pa, da li je Slackware važan? Jednostavno rečeno, DA. Slackware je važan zato što Slackware JESTE Linux.

-- Kreg Forester (treehead at gmail dot com)
Preveo Nikola Kotur

Дејства на документ

« април 2024 »
април
поутсрчепесуне
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA