Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / ZFS port spreman za testiranje pod Linux-om

ZFS port spreman za testiranje pod Linux-om

аутор: milobit Последња измена 16:08 25.11.2010.
Knowledge Quest Infotech radi na otvorenom portu fajl sistema ZFS (Zettabyte File System) koji se koristi u Solaris, FreeBSD i NetBSD operativnim sistemima.

SUN-ov legendarni fajl sistem ZFS (Zettabyte File System) sa pravom može da se uvrsti u jedan od najboljih fajl sistema ikada napravljenih. Zbog nekompatibilnosti između GPL i CDDL licence ovaj fajl sistem nije mogao da uđe direktno u Kernel. Portovan je na Linux u Userspace (FUSE) ali zbog ograničenih mogučnosti želja da se nađe direktno u Kernelu nikada nije prestajala. Po svim prilikama ovo bi mogla da bude uskoro samo ružna prošlost jer se ZFS native modul za Kernel privodi kraju.

ZFS je 128-Bit Copy-on-Write-File-system lak za administraciju koji može da objedini više fizičkih particija ili da deluje kao softverski RAID. Fizički diskovi mogu se sumirati u takozvani zPool. Zahvaljujući Copy-on-Write funkcionalnosti, moguće je brzo kreiranje snapshot-a (trenutnog snimka) određenog Pool-a. Da bi se osigurao integritet Pool-a, ZFS koristi kontrolne sume.

ZFS port firme KQ Infotech ostaće i dalje pod CDDL licencom. Iz toga razloga korisnici koji hoće da koriste native ZFS modul moraju sami kompajlirati Kernel i modul ukoliko žele da koriste ZFS. KQ Infotech ZFS port podržava Portable Operating Sistem Interface (POSIX), radi samo sa 64-bitnim sistemima i zasniva se na ZFS Pool 18 verziji, koja još uvek ne podržava sve funkcije savremene verzije ZFS. Pored KQ Infotech i Lawrence-Livermore nacionalna laboratorija radi na ZFS portu za Linux.

Sa sedištem u Indiji KQ Infotech u poslednjih nekoliko nedelja odradio je beta test sa zatvorenom grupom korisnika a sada je otvorio beta test za sve korisnike. Pre nego što preuzimete kod potrebno je da se registrujete. Pošto ste obavili registraciju ZFS port za Linux može se preuzeti i testirati za Fedora 12, Ubuntu 10.04 Desktop i Server Red Hat Enterprise Linux 6 verziju. Zvanična stabilna verzija za produktivne sisteme ZFS porta trebalo bi da bude objavljena početkom sledeće godine.

 

Izvor: pro-linux.de

Дејства на документ

« март 2024 »
март
поутсрчепесуне
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA