Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Komande / ar

ar

by milobit last modified Sep 06, 2007 03:22 PM
Funkcija - ar je alatka za pravljenje i upravljanje arhivama ili bibliotekama, narocito za objekt-datoteke C-kompajlera (C-Compiler)

Sintaksa - ar [dmpqrtx [abi Positionsname [cilosuv]]] Arhiv Datoteka ...

Opis - Sa ar komandom je moguće proizvoljno mnogo datoteka obuhvatiti u jednu jedinu. Pri tome neći doći do bilo kakve kompresije podataka.

Arhiv je ime arhiv-datoteke koja treba da se obradi. Arhiv-datoteke konvencionalno imaju nastavak (ekstenziju) '.a'. Datoteka je ime jedne datoteke koja treba da se unese ili izbriše iz arhive.

ar se prvenstveno koristi za upravljanje bibliotekama za C-Compiler. Linker upotrebljava specijalnu datoteku '_ _.SYMDEF', u kojoj su sve tabele simbola svih objekt-datoteka obuhvaćene. Sa opcijom '-s' će ta datoteka biti napravljena i dodata arhivu.


Opcije -

d - (delete) briše Datoteku iz Arhive

m - (move) pomera Datoteku posle (after) pre (before) ili je zamenjuje umesto (instead) datoteke Positionsname

p - (print) ispisuje Datoteku na standardni izlaz; dodatna opcija v (verbose) ispisuje ime datoteke pre svake datoteke.

q - (quick) unosi Datoteku u Arhivu bez provere da li datoteka vec postoji u arhivi; pomoću dodatne opcije c upozorenje pri pravljenju nove arhive neće biti prikazano.

r - (replace) Datoteka zamenjuje već postojeću datoteku u arhivi; ako to ime datoteke ne postoji u arhivi onda će biti uneto.

t - (table) ispisuje sadržaj arhive; dodatna opcija v omogucava iscrpan sadržaj .

x - (extract) Datoteka biće kopirana iz Arhive

s - brine se za pravljenje i ažuriranje tabele simbola '_ _.SYMDEF' za Linker, kao i komanda ranlib.Autor - mnogi, Free Software Foundation

Document Actions

Filed under: