Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
 
You are here: Home / members / DraxNS / Banke i Linux

Banke i Linux

by Dragan Lukić last modified Apr 08, 2008 08:57 PM
Usluge platnog prometa preko e-banking sistema

Elem, kako sam danas (konačno) predao zahtev za otvaranje preduzeća, kao jednu od pripremnih radnji sam uradio i proveru koja banka u Novom Sadu omogućava usluge platnog prometa preko e-bank sistema a da je to moguće obaviti pod Linux-om.


Ne budem lenj, odem na sajt Narodne banke Srbije i pogledam spisak registrovanih banaka, kojih btw. ima ukupno 34. Mala opaska za sajt NBS, u 21. veku nisu našli za shodno da uz adresu i telefon sedišta registrovanih banaka ubace i adresu sajta odnosno mail adresu.


Od tih 34 banke, svega 16 mi je zvučalo dovoljno poznato/pouzdano ili ima poslovnice širom Srbije te sam tako napravio i selekciju.

Rezultat je naravno poražavajući. U 14 banaka sam dobio negativan odgovor, u Vojvođanskoj banci ni posle 4 poziva nisam uspeo da se razumem sa vrlo ljubaznom tetom na centrali, pa nisam bio u mogućnosti da dođem do informacije i u jednoj i jedinoj banci dobijem POZITIVAN odgovor!!!


Tu dolazimo na poentu ovog članka - Erste banka ima klasičan web portal (rađen doduše u .aspx-u) ali je bar cela priča prebačena na instalaciju SSL certifikata (by Verisign) i mogućnost pristupa i drugim browserima osim IE. Čim pre budem u mogućnosti, proveriću i lično (osim telefonski) ispravnost ove informacije.

Znači Erste banka nudi e-banking usluge za pravna lica (firme) a NE ZAHTEVA da klijent POSEDUJE Windows operativni sistem.


Što se tiče takvih istih usluga za građanstvo, trenutno koristim usluge Unikredit banke i veoma sam zadovoljan, dovoljan je samo java plugin za web browser (testirano i radi  kroz Firefox). Ukoliko još neko koristi e-banking usluge preko Linux-a, neka doda komentar na ovu vest, kako bi na kraju došli do liste banaka koje možemo da preporučimo Linux korisnicima.

Document Actions