Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / DraxNS / Miro – open TV koncept

Miro – open TV koncept

by Dragan Lukić last modified Sep 18, 2007 10:25 PM
U julu je puštena u javnu upotrebu open source internet TV platforma, Miro. Cilj stvaralaca ove platforme je realizacija koncepta otvorene televizije putem interneta.

Miro, u ranijim razvojnim fazama poznat pod imenima DTV i Democracy Player, je open source internet TV plejer koji je jula ove godine pušten u javnu upotrebu. Miro je razvila neprofitna organizacija imena Participatory Culture Foundation (PCF) smeštena u Worcester-u, SAD. Kako ljudi iz PCF-a navode, cilj razvoja Miro plejera je omogućavanje podjednako lakog gledanja internet video kanala kao što je to danas moguće za TV kanale.

Dodatan cilj je omogućavanje emitovanja sopstvenog kanala svima koji to žele. Tvorci platforme Miro vide problem u činjenici da sredstva masovne komunikacije kontroliše mali broj korporacija. Da bi rešio ovaj problem, ovaj ’demokratski’ plejer teži otvaranju TV-a i prema konzumentima i prema tvorcima sadržaja.

Miro radi na svim vodećim operativnim sistemima: Windows, Mac OS X i Linux.
Na GetMiro.com internet strani izdvojeno je pet osnovnih funkcija Miro Player-a:

1. Podrška za prikazivanje video fajlova bilo kog formata;

2. Pristup velikoj količini HD video sadržaja;

3. Besplatna internet TV sa preko 1500 kanala;

4. Preuzimanje i snimanje video sadržaja sa servisa kao što su YouTube, Google Video, DailyMotion;

5. Preuzimanje i gledanje BitTorrent fajlova.

Vrlo korisna funkcija Miro plejera je automatsko preuzimanje novog sadržaja sa interneta na ’kanale’ koje je korisnik prethodno definisao. Osim klasičnih kanala, korisnik može definisati ’kanal’ birajući npr. određeni pojam za pretragu ili nečiji YouTube nalog. Kanale koje koristimo možemo urediti u različite tematske direktorijume vidljive na levom delu radne površine. Desnim delom dominira prostor u kome se video sadržaj reprodukuje.

Budući da je ovaj zanimljivi projekt nedavno javno lansiran ostaje da se vidi u kojoj meri će Miro zaista zameniti TV u budućnosti. Kliknite ovde da biste posetili stranu open source internet TV platforme Miro.vest preuzeta sa www.b92.net a članak je priredila Jasna Ćosović.

Document Actions