Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / delboy / Vesti / Android - novo Google-ovo čedo

Android - novo Google-ovo čedo

by Bojan Delić last modified Nov 15, 2007 08:49 AM
Ne postoji GPhone, ali postoji Android

Nedavno su čelnici Google-a objavili da su netačni tračevi da rade na razvijanju GPhone-a, ali su istovremeno objavili da su naveliko radili na razvoju operativnog sistema za mobilne uređaju pod imenom Android. Android predstavlja operativni sistem i osnovne aplikacije, dok Android SDK sadrži kompletan API potreban za razvoj novih aplikacija. Kao jezik za razvoj se koristi Java sa Dalvik virtualnom mašinom optimizovanom za mobilne uređaje.

Kao osnova se koristi Linux kernel iz 2.6 grane. Od dodatnog software-a tu je System C Library (BSD implementacija libc-a izmenjena za rad na mobilnim uređajnima), izmenjena OpenCORE biblioteka za rad sa multimedijalnim fajlovima, OpenGL za 3D akceleraciju, FreeType za font rendering, SQLite kao bazu podataka koja će biti dostupna svim aplikacijama...

Kompletno razvojno okruženje može da se skine, a tu je i iscrpno uputstvo za podešavanje Eclipse-a i dokumentacija za developere.

Na osnovu onoga što sam probao i što sam video od primera, čini mi se da je Android platforma koja mnogo obećava, posebno ako se uzme u obzir da je iskorišćen slobodan software i da iza svega stoji svemogući Google.

Treba napomenuti da će Google izdvojiti 10 miliona dolara za nagrade za autore najboljih i najoriginalnijih aplikacija. Odličan način za popularizaciju nove platforme...

Izvor: Google

Document Actions