Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / delboy / Vesti / Stallman: Ako hoćete slobodu ne slušajte Linusa

Stallman: Ako hoćete slobodu ne slušajte Linusa

by Bojan Delić last modified Sep 13, 2007 10:46 AM
Osnivač FSF-a pita da li ćete se boriti za slobodu ili ste previše lenji za otpor...

Peter Moon iz PC Worlda je napravio intervju sa Richardom Stallmanom. Slede neka zanimljiva pitanja i odgovori...

Šta Vam je važnije, velika baza GNU korisnika ili developera?

Cenim i jedno i drugo, ali ni jedno nije najvažnije. Nismo razvili GNU samo da bismo napravili tehnički trijumf il da bismo postigli uspeh. Cilj je bio da dostignemo slobodu i za nas i za Vas. Ono što je važno u vezi GNU-a je da omogućava način da slobodno koristite računare, ali dostizanje ovoga je neizvesno. Postoji stotine GNU/Linux distribucija, ali većina sadrži i neslobodan softver. Prvi put je 1992. godine GNU/Linux omogućio da istovremeno koristite računar i zadržite slobodu. Ironično, u 2000. godini svaka distribucija je sadržala neslobodan softver. Drago mi je što mogu da kažem da su distribucije Ututo i gNewSense 100% slobodne.

Posle toliko godina, da li konačno vidite kraj tunela, vreme kad će slobodan softver ponovo doći na prvobitno mesto i dominirati serverima u sledećoj dekadi?

I na serverima treba da postoji sloboda, naravno, ali računari koji utiču na najviše sloboda su računari na kojima kucate. To su računari gde je značaj slobodnog softvera najbitniji. Danas ograničavaju i kontrolišu korisnike mnogo više nego pre koristeći "digital restrictions management". Ako nećete lance na rukama i nogama, jedini izlaz je da počnete da koristite neki slobodan operativni sistem.

Linus Torvalds je rekao da misli da je GPLv2 bolja licenca od GPLv3 i da postoji već 50-ak open source licenci i da je GPLv3 samo još jedna. Da li Linus sarađuje sa Vama ili GNU-om na razvoju slobodnog softvera?

Činjenica da Torvalds kaže open-source umesto slobodan software pokazuje odakle on dolazi. Napisao sam GNU GPL da bih zaštitio slobode svih korisnika svih verzija programa. Verziju 3 sam napisao da bih uradio taj posao bolje i zaštitio ih od novih pretnji. Torvalds kaže da odbacuje ovaj cilj; to je verovatno razlog zašto ne ceni GPLv3. Poštujem njegovo pravo da izrazi svoje mišljenje iako mislim da je pogrešno. Ipak, ako nećete da izgubite slobodu nemojte ga slušati.

Da li mislite da zajednica slobodnog softvera može da pobedi Microsoft u ovom ratu?

Niko ne zna ko će pobediti, iz prostog razloga što to zavisi od čitalaca. Hoćete li se boriti za svoju slobodu? Hoćete li odbaciti Windows i Mac OS X i sav drugi vlasnički software i koristiti GNU/Linux? Ili ste previše lenji da bi se borili?

Izvor: PC World

Document Actions