Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / marw / AMD portuje Linux video drajver na Windows

AMD portuje Linux video drajver na Windows

by marw last modified Oct 17, 2011 09:03 PM
AMD „radeon“ Linux drajver portuje na Windows. Nema najava za stapanje novog kôda sa Linux bazom.
AMD portuje Linux video drajver na Windows

Kompanija AMD

Kompanija AMD otvoreni „radeon“ Linux drajver portuje na Windows Embedded Compact 7 platformu (nekadašnji Windows CE). Vest je pokrenuta kada je AMD-ov programer na Freedesktop.org dopisnu listu poslao mejl u vezi sa problemom oko izrade drajvera za Microsoftov operativni sistem. Nema najava za stapanje novog kôda sa Linux bazom.

Phoronix.com, odakle smo preuzeli ovu vest, veruje da se AMD-u više isplati pisati WEC7 drajver zasnovan na novijem i preglednijem Linux Radeon kôdu, nego Catalystu, koji navodno broji nekoliko miliona linija kôda.

Korisnike Linuxa zanima da li će njihov OS i njihova zajednica imati koristi od ovakvog poteza AMD-a. Phoronix.com veruje da direktne koristi neće biti, jer AMD strahuje od mogućeg kršenja DRM prava koja kompanija ima na Windows/MS platformi, ukoliko se neki delovi upravljačkog programa portuju na Linux. Međutim, jasno je da će interesovanje AMD-a pojačati zanimanje zajednice i kompanija, pa se nadamo da će to doprineti boljem i kvalitetnijem „radeon“ drajveru za Linux.

MIT licenca omogućila je AMD-u da novi kôd zadrži za sebe, bez najava da će se neka od eventualnih poboljšanja naći u verziji upravljačkog programa za Linux.

AMD je američka računarska kompanija, osnovana 1969. Godine 2006. AMD kupuje ATI, koji je 2004. objavio vlasnički video drajver za Linux pod imenom „fglrx“. U septembru 2007. AMD je ustupio deo koda za Radeon HD modele, ne vezujući ovaj put buduće autore ugovorom o tajnosti. Danas je taj kôd deo slobodnog „radeon“ drajvera u svakom modernom Linux kernelu. Linux „radeon“ objavljen je pod MIT licencom.

 

Document Actions