Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / marw / Canonical: Mono Banshee možda neće biti u Ubuntu 12.04

Canonical: Mono Banshee možda neće biti u Ubuntu 12.04

by marw last modified Nov 11, 2011 11:47 PM
Brojni izvori tvrde da će Mono biti izbačen iz Ubuntua. Međutim, za sada se zna samo da Canonical razmatra povratak na Rhythmbox kao standardni plejer.
Canonical: Mono Banshee možda neće biti u Ubuntu 12.04

Mono

Početkom meseca mnogi internet portali objavili su vest da će Mono, slobodna verzija Microsoftove .NET tehnologije za Linux, biti izbačena iz naredne verzije Ubuntua. Zvanični izvori, međutim, potvrđuju jedno da Canonical razmišlja o promeni plejera: umesto nedavno izabranog Mono programa Banshee, Ubuntu planira povratak na Rhythmbox.

Rasprava o uklanjanju Bansheeja iz Ubuntu 12.04 pokrenuta je na konferenciji o razvoju (UDS) ovog operativnog sistema. Sažetak briga u vezi sa Bansheejem dao je Džejson Vorner, ističući da zajednica ima primedbe u vezi sa stabilnošću, brzinom pokretanja, resursima, odzivom aplikacije i relativno slabom aktivnošću programera.

Mnogi izvori tvrde, pozivajući se na nejasne izvore, da Canonical namerava ukloniti Mono sa distribucionog CD-a. Ovo bi svakako značilo uklanjanje ne samo Bansheeja, već i Tomboy programa za beleške. Međutim, nismo uspeli naći izvor koji bi ovo potvrdio.

Platforma Mono, kojom treba da se omogući višeplatformska podrška Microsoftovoj .NET tehnologiji, često je kritikovana zbog mogućih problema u vezi sa patentima. Ričard Stalman, osnivač GNU pokreta, istakao je u junu 2010. da će "Microsoft verovatno jednoga dana patentima potkopati sve slobodne implementacije C#-a", jezika na kojem se zasniva .NET i ga zbog toga u Linux distribucije ne treba ubacivati programe nastale u ovoj tehnologiji.

Canonical je još 2009. godine saopštio stav u vezi za mogućim izbacivanjem Monoa iz Ubuntu distribucije: " … Tehnički odbor Ubuntua ne vidi razlog za isključivanje Monoa ili aplikacija zasnovanih na njemu, iz arhive ili iz standardnog instalacionog skupa [aplikacija]". Ovakav stav kompanija je obrazložila tvrdnjama da nije dobila pritužbe u vezi sa korišćenjem Monoa, te da slični projketi nisu imali problema sa pritužbama. U istom odgovoru Skot Remnant, iz Tehničkog odbora Ubuntua, tada je kazao da "samo postojanje patenta, bez tužbi o kršenju, nije dovoljan razlog za nalog da se Mono isključi iz Ubuntu projekta".

Nova verzija Ubuntua (12.04) izlazi u aprilu 2012, a imaće podršku od 5 godina.

Document Actions