Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / marw / Knjiga: "Sigurni koraci malog pingvina"

Knjiga: "Sigurni koraci malog pingvina"

by marw last modified Dec 16, 2011 09:02 PM
Knjiga na srpskom o operativnom sistemu Ubuntu i osnovama računarstva, dostupna za besplatno preuzimanje.
Knjiga: "Sigurni koraci malog pingvina"

Naslovna strana knjige

Sigurni koraci malog pingvina“ je besplatna elektronska knjiga na srpskom. Sadrži uvodni deo o računarskim osnovama, nakon čega slede uputstva za operativni sistem Ubuntu, čemu je i posvećen najveći deo knjige.

Iako autor Aleksandar Stanisavljević u uvodu navodi da „projekat nije zamišljen kao uputstvo koje u najkraćim i nedvosmislenim crtama objašnjava konkretan problem“, mi se ne bismo složili. Naprotiv, smatramo da je jedna od odlika ove knjige pregled instalacije OS-a i osnovnih koraka u radu sa sistemom Ubuntu.

Na preko 150 ilustrovanih strana knjiga „Sigurni koraci malog pingvina“ objašnjava kako preuzeti Ubuntu, proveriti autentičnost, narezati instalcioni CD ili pripremiti instalacionu fleš memoriju. Potom, opisuje način uređivanja particija prilikom instalacije i rad sa više hard diskova. Završna poglavlja uputiće korisnike u podešavanje softverskih riznica, instalaciju i uklanjanje programa, reprodukciju video i muzičkih datoteka. Tu su i osnovne napomene o nadzoru sistema prilikom rada.

Korisnici koje zanima Ubuntu verovatno će preskočiti uvodno poglavlje (oko 50 strana) o istoriji računara, vrsti računarskih uređaja ili radu RAM memorije. Međutim, verujemo da će uvodni deo neke od čitalaca ponukati da saznaju više o informacionim tehnologijama.

Knjiga je, svakako, korisno štivo na srpskom za sve one koji žele (ili moraju) da koriste operativni sistem Ubuntu, koji može biti i njihov prvi kontakt sa računarom. Čestitamo Aleksandru na velikom trudu i satima koje je uložio u napore da domaći veb dobije ne samo besplatnu knjigu o računarima – već i lekciju o tome šta se postigne kada se na nečemu zaista radi.

Pun naziv knjige je Sigurni koraci malog pingvina. Zaplovite u svet računara i slobodnog softvera. Potpuno optimizovano za ubuntu linuks operativni sistem. Prvo izdanje. i može se preuzeti sa foruma sajta Ubuntu Srbija.

Document Actions