Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / meka / Vesti / Kina polaže nade u Loongson

Kina polaže nade u Loongson

by Goran Mekić last modified Nov 01, 2007 11:22 AM
Po prvi put sam iskreno zažalio što nisam u Kini

Kina, koja je dugo želela da razvije sopstvenu računarsku industriju, je odabrala Linux za operativni sistem i Loongson za hardver. Institut za računarske tehnologije (ICT) i odeljenje kineske akademije nauka (CAS) razvijaju Loongson procesor od 2002. Umesto da koriste x86 set instrukcija koji se koriste u Intel i AMD procesorima, Loongson koristi MIPS, arhitektura patentirana od strane MIPS Technologies. Ovo znači da Loongson procesori ne mogu da teraju Windows, te je izabran Linux. Još jedna dobra stvar je što MIPS arhitektura koristi RISC set instrukcija. U prevodu, mnogo moćniji set instrukcija od x86, kako se pokazalo do sada u praksi.

Loongson-2F, najnoviji kineski procesor će biti izbačen na tržište u novembru, sudeći po CAS. Longsoon-2F će raditi na frekvencijama od 1.2 do 1.5GHz, što odgovara brzini nižih Pentium 4 procesora, dok će trošiti neverovatno malih 5 vati. Za razliku od svog prethodnika, Loongson-2E, Loongson-2F će koristiti DDR2 memoriju i USB 2.0.

CAS kaže da će Loongson Box, računar sa Loongson procesorom ali bez monitora, tastature i miša, početi da se masovno proizvodi početkom 2008. ICT je autorizovao  STMicroelectronics za proizvodnju Loongson čipova i Loongson Box računara. STMicroelectronics će sarađivati sa Mandrivom i koristiće Mandriva Lilnux za operativni sistem.

Za sada, odnos cene i performanse nisu karakteristike Loongson računara. Ono što ovaj čip odlikuje je ekstremno mala potrošnja u odnosu na Intel ili AMD procesore, te je to, verovatno, glavni adut ICT-a. Samim tim, Loongson je savršen procesor za prenosne računare.

Loša stvar je što je ICT u početku najavio da će razviti nezavisan procesor, ali su se ipak odlučili za MIPS set instrukcija. Ovo povlači neke pravne zavrzlame i igrarije oko licenci, što je ICT pokušao da reguliše plaćanjem za iste. Nadamo se da ih ovo neće jako usporiti.

Dobra stvar je što je vlada Kine rekla da će podržati Loongson bez obzira na odnos cene i performansi, što garantuje kontinuirani razvoj ovih procesora. Jednom kada zadovolje osnovne potrebe, Kina planira da ih kupi za potrebe armije, vladinih kancelarija i javnog obrazovanja. Ostaje nam da se nadamo da ćemo u neko skorije vreme videti neki od ovih čipova i na našem tržištu (držite šipke sa mnom).

Izvor: linux.com

Document Actions