Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / meka / Vesti / Pirate Party pomaže The Pirate Bayu

Pirate Party pomaže The Pirate Bayu

by Goran Mekić last modified Jul 23, 2010 10:07 AM
Švedska stranka Pirate Party postala je ISP (Internet Service Provider) za Pirate Bay, ali biće ujedno i prvi ISP koji će korisnicima omogućiti potpunu anonimnost.

Ni ogromna halabuka oko ukidanja najvećeg svjetskog BitTorrent trackera 2006. godine i zatvorska kazna za njegove osnivače nije uspela da uništi The Pirate Bay.

Ne samo da su osnivači kompanije zaradili na čitavoj stvari (Global Gaming Factory kupila ga je prošle godine za 7,82 miliona dolara), već danas taj tracker ima više korisnika nego pre 4 godine.

Pre dva meseca The Pirate Bay našao se opet na udaru filmske i muzičke industrije, kad su pokušali da ga ugase pretnjama njihovom provajderu CB3ROB Ltd. & Co. KG. Oni su reagovali na upućene pretnje o ogromnim novčanim kaznama i The Pirate Bay je nestao s lica interneta.

Toga dana je The Pirate Bay obavestio svoje korisnike da traže drugi način za podizanje stranice. Čini se da im je stranka Pirate Party uslišila molbe.

Švedska stranka Pirate Party bori se za reformu autorskih prava i patenata, pa je osnovala firmu PirateISP koja će služiti kao ISP za sporni tracker, ali i ponuditi anonimnost svim zainteresovanima.

Šef PirateISP-a Gustav Nipe izjavio je za stranicu TorrentFreak kako je firma već odradila testiranje u beta fazi u švedskom gradu Lundu.

Izvor: b92.net

Document Actions