Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / meka / Vesti / Radio sloboda ponovo radi

Radio sloboda ponovo radi

by Goran Mekić last modified May 06, 2010 12:21 PM
OK, nije Radio Sloboda, ali je kompletno zasnovan na FOSS tehnologijama

Da, novinari i izveštači bi trebali biti objektivni, ali ko će bolje napisati o ovome do osoba koja je razvila ceo sistem, to jest ja. Ustvari, totalno neprikrivena želja mi je da se reklamiram :o). A evo kako je sve počelo:

Oni stariji među Vama se sećaju da je Novi Sad uvek bio koncertni grad. Takođe znaju koliko to sada nije tačno. Revoltiran tom činjenicom, krećem u ceo projekat sa željom da domaća muzika dođe do što većeg broja ljubitelja muzike. Sa ograničenim resursima, neograničenim protokom i nikakvim predznanjem, ostvario sam svoj plan i radio je zaživeo u veoma klimavom stanju, više kao eksperiment nego prava stvar. Paralelno sa tim se razvija sajt za bend sa sličnim idejama (FOSS u muzici, sloboda društva, ...), pa se pod okriljem benda provlači i radio. Nekako se rađa i prvi WEB interfejs za radio u veoma siromašnom izdanju, takođe kao eksperiment više nego išta.

Planovi za budućnost postoje, a neki od njih su usavršavanje interfejsa, uvođenje snimljenih emisija, pa čak i emisija uživo, ukoliko to bude bilo moguće. Kakve veze ovo ima sa LUGoNS-om uopšte? Prvo, bez LUGoNS ekipe koja je pružala pomoć, ne bi ni bilo radija. Pomenute emisije su planirane da budu, između ostalog, i intervjui sa ličnostima iz FOSS sveta. Kako imamo pristojan broj članova van naše zemlje, "izveštavanja sa terena" mogu biti interesantna. Jednom rečju, muzika i Linux ruku pod ruku.

Korišćeno:

  • ogg - audio format
  • mpd - dekodiranje i puštanje ogg fajlova
  • icecast - emitovanje "u etar"
  • ario - GUI za kontrolu mpd-a
  • mpc - CLI za kontrolu mpd-a (u budućnosti će služiti za puštanje emisija)
  • AnOgg - WEB player

Za kraj obećanje da će ceo postupak podizanja sopstvenog radija biti objašnjen u uputstvima jednom kada se ustali konfiguracija. Do tada, sve kritike, sugestije i ideje su dobrodošle.

Document Actions