Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / olujicz / Vesti / UNESCO i Sun potpisali sporazum o saradnji na promociji otvorenih tehnologija

UNESCO i Sun potpisali sporazum o saradnji na promociji otvorenih tehnologija

by Zoran Olujić last modified Jun 01, 2009 11:53 AM
Slobodan softver kao ključno rešenje za unapređenje IT-a

Na marginama ovogodišnjeg Foruma Svetskog samita o informacionom društvu (engl. WSIS) u Ženevi kompanija Sun Microsystems i organizacija UNESCO potpisali su sporazum o saradnji na promociji otvorenih tehnologija u interesu održivog društvenog i ekonomskog razvoja.

Sporazum prepoznaje otvorene tehnologije i slobodan softver kao ključno rešenje za unapređenje pristupa informacijama, komunikacionim tehnologijama i ICT znanju u sredinama gde je napredak neophodan. Sporazum je deo dugoročnog stremljenja organizacije UNESCO da uvede svet u savremeno informaciono društvo kroz partnerstvo sa privatnim sektorom.

Sun Microsystems i UNESCO su objavili da će promovisati tehnologije otvorenog koda, uključujući najpopularniji slobodan kancelarijski paket OpenOffice.org i međunarodno standardizovani Otvoreni dokument-format (ODF).

„Otvorene tehnologije i slobodan softver omogućavaju niže troškove, sadrže veću sigurnost i donose širu pristupačnost svim građanima“ - zaključili su potpisnici sporazuma.

Sporazum predviđa i osnivanje zajedničkog Centra izvrsnosti za usvajanje otvorenih tehnologija.

Izvor: blog.goranrakic.com

 

Document Actions