Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / olujicz / Vesti / Uskoro o povlačenju Pravilnika

Uskoro o povlačenju Pravilnika

by Zoran Olujić last modified Aug 07, 2008 03:57 PM
Privremeno povlačenje pravilnika o načinu kontrole Internet komunikacija

Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) najavila je danas da će njen Upravni odbor na sledećoj sednici odlučivati o privremenom povlačenju pravilnika o načinu kontrole Internet komunikacija. Ukoliko Upravni odbor prihvati taj predlog, pravilnik će biti stavljen van snage do donošenja zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji treba da spreči mogućnost zloupotrebe kontrole komunikacija. U Ratelu su naveli da ne znaju tačno kada će se održati sednica. Ratel je tu odluku doneo nakon jučerašnjih sastanaka direktora Ratela Milana Jankovića i predsednika Upravnog odbora te agencije Jovana Radunovića sa Poverenikom za informacije od javnog znacaja i Zastitinikom građana.

Pravilnikom je predviđeno da Internet operateri o svom trošku oforme deo sistema za zakonom dozvoljeni nadzor telekomunikacija i da državnim organima pruže informacije o pretplatnicima i omoguće im da presreću razgovore i elektronsku poštu. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kazao je agenciji Beta da je na sastanku ponovio stavove koje je već ranije izneo u javnosti - da primena takvog pravilnika može da dovede do zloupotreba jer Srbija još nema zakon o zaštiti podataka o ličnosti ni funkcionalne mehanizme zaštite prava na tajnost podataka. Šabić je istakao da primena pravilnika otvara mogućnost kontrole komunikacija građana bez sudskog naloga. Zaštitnik građana Saša Janković je 30. jula saopštio da je počeo da razmatra da li pravilnik o načinu kontrole komunikacija preko Interneta može da ugrozi Ustavom garantovana prava građana. U saopštenju Ratela navodi se da je Janković uputio dopis Upravnom odboru Ratela, sa predlogom da razmotri mogućnost da stavi van snage ovaj dokument do donošenja zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Vlada Republike Srbije 17. jula 2008. uputila Skupštini Republike Srbije na usvajanje po hitnom postupku Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti. U saopštenju Ratela ističe se da je na sastancima zaključeno da je pravilnik donet u skladu sa Zakonom o telekomunikacijama. Na Pravilnik su do sada reagovali i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, novinarska udruženja i druge organizacije i stručnjaci, a Beogradski centar za ljudska prava najavio je da će pokrenuti inicijativu za ocenu ustavnosti tog pravilnika ukoliko ga Ratel ne povuče.

http://www.com-yu.com/


Document Actions