Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / Vladimir Atanackovic / Udarac za MeeGo; i šta sad?

Udarac za MeeGo; i šta sad?

by Vladimir Atanackovic last modified Feb 23, 2011 09:27 PM
Koga sve nije iznenadilo to što je Nokia šutnula MeeGo? Mene. "Nokia u sprezi s Microsoftom" loše su i depresivne vesti za MeeGo, ali nisu veliko iznenađenje. Šta će dalje da se dešava? To zavisi od Intela. Linux Magazine, Joe Brockmeier, 11.02.2011.

Udarac za MeeGo: i šta sad?

Koga sve nije iznenadilo to što je Nokia šutnula MeeGo? Mene. "Nokia u sprezi s Microsoftom" loše su i depresivne vesti za MeeGo, ali nisu veliko iznenađenje. Šta će dalje da se dešava? To zavisi od Intela. (Linux Magazine, Joe Brockmeier, 11.02.2011.)

Čestitamo, zajednico okupljena oko MeeGo - Nokia ima novog izvršnog direktora, i on na vas gleda kao na "jedan nauk više"; Nokiu će, ipak, ispratiti do oltara i predati je tamo Microsoftu i njegovom Windows Phone 7 [sistemu]. A stvari nisu baš obećavajuće ni za zajednicu okupljenu oko Qt-a. I šta sad? Pročitajte šta mislim kako spasiti šta se spasiti može.

Nemojte reći da vas nisam upozorio da stvari svakako nisu bile baš najbolje među MeeGovcima. Novosti od petka kažu da će Nokia da zalegne s Microsoftom, i to je razočaravajuće, ali teško i iznenađujuće kada se uzme u obzir da je vođstvo Nokie odlučilo da se ne drži strategije za platformu dovoljno dugo da ona zaživi. Jedva je nešto više od godinu dana prošlo otkako su odlučili da batale Maemo, i tek nešto manje od šest meseci otkako su odbacili Fondaciju Symbian. Tačno je da su rekli da će poraditi na MeeGo platformi i najaviti svoj prenosni uređaj, ali to su one vrste najava koje se lako izgube u sećanjima. Čak i da urade sad tako - ko je blesav da kupi to? Nikada ne bih dao novac firmi koja ima sve šanse da odumre, ili da se nađe u tehnološkom ćorsokaku zbog druge firme, koja njen rad smatra "samo jednim naukom više".

Voleo bih kada bi Nokia i Intel dokazali da grešim, i godina 2011-ta je odlična za to dokazivanje. Ali, ova dešavanja ipak su bila više nalik gledanju foršpana za horor - znate da neko definitivno neće preživeti do kraja priče. Sedmica pred najavu koja je stigla iz Nokie bila je poput igre tinejdžera koji jure u podrum u koji ih vabi ubica s hokejaškom maskom na licu. S tim da se ispostavilo da je ovo bilo udruženo masakriranje - u podrumu sačekušu su napravili Steve Ballmer i Stephen Elop, s mačetama u rukama. Sec-sec-sec...

Šta sad, pitamo Intel?

Intel je već najavio da će da se drži MeeGo-a. Ovo bi, znate, mogla biti i dobra vest za MeeGo. Ne, stvarno. Ali to bi zahtevalo da Intel načini ogromne napore, odmah&sad. Prvo, morali bi pokazati posvećenost čineći nešto više od same priče o tome kako će podržati MeeGo. Moraju biti glasni, ponosni i početi izbacivati što pre uređaje koji vrte MeeGo. Čak i da se radi samo o hardveru za nešto širi krug programera. I ovde ne mislim da maglovite skice o razvoju nekakvih čipseta ili nejasne najave "za treći kvartal". Ne, mislim ovde na obećanje poput:"proizvodićemo takav i takav hardver, po takvoj i takvoj ceni, na kom ćete moći već tog i tog datuma da vrtite MeeGo."

A drugi korak koji bi kapetani broda MeeGo koji su na njemu ostali trebali poduzeti? Morali bi na kolenima izmoliti nastavak saradnje, uz sva izvinjenja zbog dosadašnjih propusta, sa svim zainteresovanim programerima Fedore, Debiana i openSuSEa. Morali bi se naći pod hitno s predstavnicima svih distroa koje prave zajednice i iznaći rešenje kako da se odmah počne pakovati MeeGo u nešto s čim programeri mogu početi graditi dalje.

Ah, da - i osiguranje, da se neće ponoviti priča o Moblinu. Zajednice programera koji rade na otvorenom i slobodnom kodu, ni zajednice programera koje rade na razvoju vlasničke telefonije, kao ni njihovi partneri, nisu igračka koja se može ostaviti "za igranje, posle". Napuštanje platforme ima posledice. Ako pravite mutne dogovore s velikim kompanijama koje utiču na vašu poslovnu strategiju, to drastično utiče i na mnoge druge pojedince i firme. A te mutne radnje zaista znaju da uplaše i oteraju ljude. Intel je rekao da su oni jedna dobrostojeća firma, ali to i nije neka izjava - zajednica zaslužuje nešto konkretnije od takvih reči.

Niko ne preispituje posvećenost Googlea Androidu. Niko se ne pita da li je Apple posvećeni iOS-u. Možemo li reći isto i za MeeGo? Može li se uopšte tvrditi da je većina u zajednici osećala ugodnost rada čak i pre no što je Nokia pobegla Intelu s oltara? Ne, ne možete reći tako nešto, ako ste iskreni. Jedan od razloga zbog kojih niko ne sumnja u Appleove namere s iOSom je i to što Apple ne merka i druge sisteme, istovremeno. Ista stvar s Googleom - il' Android, il' ništa. A Intel? Pa, u istoj rečenici oni spoje svoja obećanja s MeeGoom, u kojoj kažu da je njihova strategija oduvek bila da omoguće izbor kada se radi o operativnim sistemima, strategija koja podrazumeva Windows, Android i MeeGo. Krasno. Baš je fino kad te pomenu, pa kako god.

Zajednica okupljena oko MeeGo bi trebalo da prestane da izigrava lutku na koncima koje vuku velike kompanije, i trebalo bi da se pretvori u pravu zajednicu u kojoj kompanije samo uzimaju učešća (poput drugih pojedinaca i projekata koji se okupljaju oko jedne zajednice). Nokia se u tome svakako ne snalazi dobro, ali Intel je u tome dokazano snalaživ. Pogledajte razvoj kernela, i X.org. Intel ima ljude koji znaju kako se učestvuje na takvim projektima, i kako programeri i svi koji doprinose takvim projektima očekuju da budu tretirani. Vreme je, dakle, da MeeGo postane potpuno nezavisan projekat, u kom Intel prosto ima samo veliki dio kolača, i to je to.

Druge opcije

Drugačija opcija za Intel je da preseče pupčanu vrpcu, i pridruži se projektu koji je bliži konkurenciji. Unity i Ubuntu su dobar primer, GNOME 3.0 i GNOME Shell na Fedori, Debianu ili openSuSEu, ili KDE i njihov interfejs za Debian, openSuSE, Kubuntu ili Fedoru.

Sve ove opcije imaju neko "za" i neko "protiv". Ali svi su oni uspostavili funkcionalnost unutar zajednica s onima koji su investirali u njihov projekat, i verovatno bi raširenih ruku dočekali - ali samo kao sebi ravne - i Intel i njegove partnere na projektu MeeGo. Opravdanje za to kako je MeeGo nastupao na tržištu bilo je da je tada postojala silovita potreba da se što pre izađe s uređajima u prodaju. Išlo se prvo na tu brzinu iskorištavanja postojećeg, a zajednica je bila tek u drugom planu. To je propalo, potpuno.

Najgore od svega je što to zaista nije iznenađujuće. Nokia pokazuje znakove poremećaja u upravljanju već godinama. Partnerstvo s Microsoftom je možda zaista iznenađujuće, ali to što su izdali MeeGo uopšte nije, i ne bi trebalo biti iznenađujuće, nikome.

Šta će zadesiti Qt?

Ono o čemu se manje priča, a mnogo je važnije, je - šta će se desiti s Qt-om? KDE ovisi o Qt-u, očito, a Caononical je prihvatio Qt za svoje primene 2D za Unity.

Postoje pokazatelji da će Nokia nastaviti da održava Qt za svoje telefone koji koriste Symbian, ali to ne znači ništa više od najave da će ta pažnja biti na nivou pukog održavanja. Aaron Siego da će proći sedmice, a ne dani ili sati, dok se ne počne razumevati kako će sve ovo da utiče na KDE. Pretpostavljam da je u pravu. Nekako sam i manje zabrinut oko dešavanja vezano za Qt, jer je zajednica programera okupljena oko Qt-a velika i sposobna da održava sve, ili čak i da razdvoji projekat (fork). Zajednica uspeva da održi i razvija GTK godinama, pa ne sumnjam da mogu održati i jedan Qt, čak i da ga Nokia napusti, ili prosto aljkavo radi sve što treba da radi, samo za ljubav Microsoftu.

Nokia je objavila vesti koje su razočarale mnoge. To možda neće biti fatalno za MeeGo, a možda bude čak i pozitivno, samo ako Intel načini prave poteze. Tačno je da MeeGo nije samo Intel, ali Intel je na potezu sada.

Šta vi mislite? Ima li MeeGo šanse da opstane?

Document Actions