Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Uputstva / Gentoo/Exherbo / Paludis - napredne funkcije

Paludis - napredne funkcije

by Goran Mekić last modified Oct 06, 2009 08:13 AM
Neke stvari koje biste možda poželeli da imate u paludisu

Pre nego što počnete

Pretpostaviću da ste pravilno konfigurisali paludis i da radi osnovne funkcije. Pretpostaviću da znate šta je to overlay.

Keširanje radi brže pretrage

Ako znate kako izgleda portage stablo, jasno Vam je da ga je veoma sporo pretraživati klasičnim algoritmima, tako što pogledate u svaki direktorijum da li je to onaj koji sadrži paket koji želite da instalirate. Kako bi se ova pretraga ubrzala, paludis nudi keširanje na različitim nivoima:

  • Provides - keširanje instaliranih paketa. Veoma znači kada radite update svih paketa ili kada tražite određeni instalirani paket. Obično je isključeno keširanje (provides_cache = /var/empty). Ako ga postavite na neku lokaciju, recimo provides_cache = ${location}/.cache/provides, morate napraviti .cache direktorijum tako da je njegov vlasnik paludisbuild:paludisbuild. Obično se stavlja samo na installed.conf
  • Names - keširanje nekvalifikovanih imena. Recimo, vim kao nekvalifikovano ime se prevodi u app-editors/vim kvalifikovano ime. Ovo keširanje će Vam najviše značiti, jer retko kad imate potrebu da navodite kvalifikovano ime. Ubrzanje je veoma primetno. Dodajte names_cache = ${location}/.cache/names i .cache direktorijumu dajte potrebna prava (kao za provides_cache)
  • Metadata - keširanje meta podataka. Ako ste ikada gledali proces samog sinkovanja portage stabla, možda ste primetili da se jako puno paketa nalazi i u metadata direktorijumu. Kada je potrebno isčitati podatke o paketu koji treba da se instalira, brže je to učiniti ako su svi podaci na jednom mestu. Portage to smešta u metadata direktorijum, dok paludis to može da smesti u jedan fajl (dosta brže pretraživanje jer ima manje sistemskih poziva koji rade sa diskom). Dodajte write_cache = ${location}/.cache/write i .cache direktorijumu dajte potrebna prava (kao za provides_cache)

Nakon što ste dodali keširanje koje se Vama čini korisnim, preporučljivo je uraditi sledeće komande:

# paludis --regenerate-installed-cache
# paludis --regenerate-installable-cache

To će iskeširati sve što je potrebno, pod uslovom a ste napravili odgovarajuće direktorijume i dali im dobre dozvole.

 

 

Instaliranje dodatnog overlay-a

Recimo da poželite da instalirate paludis-extras

. Sve što treba da uradite je da napravite conf fajl u /etc/paludis/repositories/ i dodate odgovarajuće opcije. Na datom linku je uputsvo kako se to radi za ovaj overlay. Evo kako izgleda taj fajl.

/etc/paludis/repositories/paludis-extras.conf:

location = ${ROOT}/var/paludis/repositories/paludis-extras
master_repository = gentoo
sync =  rsync://drzile.dyndns.org/paludis-extras
cache = /var/empty
format = ebuild
importance = 10
names_cache = ${location}/.cache/names
write_cache = ${location}/.cache/write

Nakon što se napravili ovaj konfiguracioni fajl, treba da uradite sync sa dodatkom x- ispred imena repozitorijuma. U ovom primeru komanda bi bila:

# paludis -s x-paludis-extras

U zavisnosti od toga da li ste koristili neki od načina keširanja, možda ćete morati da napravite .cache direktorijum. U svakom slučaju evo objašnjenja šta radi x- ispred imena. Svaki put kada dodajete novi overlay treba da se naprave direktorijumi, daju dozvole, itd. Ako dodate x-, to govori paludisu da je taj overlay nov i da treba da napravi celo stablo i da dozvole. Dakle, to se radi samo jednom, kada se overlay doda, kasnije sync ide bez x- ispred imena.

Hooks sistem i njegova instalacija

Hooks je sistem koji paludisu omogućava proširivanje mogućnosti. Ako ste konfigurisali paludis-extras overlay, onda imate paket paludis-hooks. Ono što je potrebno da dodatno konfigurišete je use.conf. Naime, paludis hooks povlači dodatne pakete u zavisnosti od use.conf konfiguracije. Korisne opcije su, recimo, paludis_hooks_ask, paludis_hooks_compress-man, paludis_hooks_update-eix. Ako ih ubacite kao USE flegove, dobićete hook čini da se paludis ponaša kao emerge -a, hook koji kompresuje man stranice, i hook koji posle svakog sinkovanja ažurira eix bazu. Evo šta je potrebno uraditi da bi svi navedeni hook-ovi funkcionisali (pretpostavlja se da ste ubacili USE flegove koji su gore navedeni):

# paludis -i paludis-hooks
# echo "alias paludis=/usr/bin/_paludis_wrapper.bash" >>/etc/bash/bashrc
# source /etc/profile

 

Posle ovoga možete koristiti opciju ask na sledeći način:

# paludis -ai <paket>

Svaki put kada uradite sink bilo kog overlay-a, paludis_hooks_update-eix će ažurirati eix bazu, tako da o tome više ne morate voditi računa.

Related content
Paludis HOWTO

Document Actions