Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Uputstva / Opšte / Bojadisanje shell-a :)

Bojadisanje shell-a :)

by Bojan Delić last modified Sep 07, 2007 01:44 PM
Ponekad je teško snaći se u gomili texta koji generišu razni programi... Evo rešenja!

Ko god je proveo malo više vremena koristeći shell zna kako ponekad može da bude teško prepoznati ono što vam treba u gomili teksta koji generišu razni programi. Da biste malo poboljšali preglednost možete koristiti jedan zgodan programčić koji boji ključne stvari zbog lakšeg uočavanja.

Postoji više ovakvih programa, ali ja ću opisati grc, koji i ja koristim. Sa linka koji sam ostavio možete skinuti program i instalirati, ili možete potražiti paket za vašu distribuciju. Kako se paketi instaliraju možete naću u našim uputstvima za svaku popularniju distribuciju. Ako pak odlučite da ručno instalirate program, čitava instalacija se svodi na pokretanje skripte install.sh. Dakle u direktorijumu gde ste raspakovali arhivu koju ste skinuli ukucajte:

# bash install.sh

Ovaj program (u stvari to je više skripta) radi tako što njega pozivate svaki put, a parametri su program koji u svari želite da pokrenete i njegovi parametri. Dakle, ako želite da izlaz programa ping bude obojen pozvaćete ga ovako:

# grc ping ns-linux.org

Da ne biste morali da se navikavate na ovaj sistem pozivanja komandi, zgodno je definisati alijase. To možete uraditi u fajlu ~/.bashrc (ako koristite bash) ili ekvivalentu ili možete kao root u nekom globalnom fajlu koji se pokreće prilikom logovanja svakog korisnika (ovo se razlikuje od distribucije do distribucije). Deo koji treba dodati kod mene izgleda ovako:

# colorize output for some programs
if [ "$TERM" != dumb ] && [ -x /usr/bin/grc ] ; then
alias cl='/usr/bin/grc -es --colour=auto'
alias configure='cl ./configure'
alias diff='cl diff'
alias make='cl make'
alias gcc='cl gcc'
alias g++='cl g++'
alias as='cl as'
alias ld='cl ld'
alias netstat='cl netstat'
alias ping='cl ping'
alias traceroute='cl traceroute'
fi

Sve config fajlove koje ima grc (a koji određuju šta može da boji) možete videdi u direktorijumu /usr/share/grc/.


grc možete koristiti i za lakše snalaženje u logovima. Recimo, ako često imate pokrenutu komadnu tail -f /var/log/messages, umesto nje možete pokrenuti grc tail -f /var/log/messages i dobićete log u boji.

Evo primera kako to izgleda:

Grc screenshot

Document Actions