Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Uputstva / Opšte / Stavljanje sadržaja na sajt

Stavljanje sadržaja na sajt

by Goran Mekić last modified Apr 28, 2009 09:26 AM
Vodič za pisanje vesti, uputsva i drugog sadržaja na sajtu

Čemu ovo uputsvo?

Previše ljudi se žalilo kako je komplikovano, pa verovatno i jeste. Evo par kratkih objašnjenja kako uraditi neke od stvari i kako bi trebalo pisati (samo neke od smernica).

 

Pre nego što počnete

Postoji par stvari koje su korisne pre početka rada na sajtu. Prvo, gde god odete na sajtu, videćete malo srce Add to favorites. Ako kliknete na tu sličicu, lokacija na kojoj se nalazite će se ubaciti u kutijicu pod nazivom "my favorites" sa desne strane. To Vam omogućava da po logovanju na sajt imate prečice na neke delove sajta koje često koristite. Sve što objavljujete, pišite na srpskom jeziku u razumnoj meri. Ako prenosite vest, prevedite je, ali nemojte preterivati (jedan od primera preterivanja je "vatrena lisica" umesto firefox). Ako je link na sajtu, nemojte stavljati http://ns-linux.org/ ili http://www.ns-linux.org u linku. Ovo mnogo olakšava eventualnu selidbu na drugi domen. Dakle, umesto http://ns-linux.org/docu biste napisali "/docu"

 

Vesti

Vesti na sajtu možete pisati na više lokacija. Jedno od njih je vesti. Sve što treba da uradite je da odete na taj link i iz gornjeg desnog menija izaberete add item -> news item. Zavisno od Vaših postavki, pojaviće Vam se ili editor HTML koda ili napredni editor koji izgledom podseća na OOWrite.

Druga lokacija gde vest možete staviti je "my folder". U gornjem levom uglu ćete videti link sa ovim nazivom. Bilo da vest stavite u taj folder ili u neki folder pod njim (recimo, ja vesti koje pišem stavljam u podfolder "vesti" radi lakšeg snalaženja), jednom kad se vest objavi biće vidljiva kao da je napisana na vesti.

 

Smernice

Kada pišete vest, treba da uradite par stvari pored samog teksta koji objavljujete. Prvo, lepo je okačiti i sliku koja je na neki način ilustracija vesti. Recimo, ako objavljujete novo izdanje neke distribucije, okačite i logo te distribucije. Drugo, ako postoji vest koja je u vezi sa vešću koju pišete, kliknite na "Browse..." ispod "Related Item(s)" i selektujte je. Ako ste koristili bilo kakav izvor informacija, navedite ga kao "Izvor: nepostojeći link". Završenoj vesti obaveznao postaviti status na submit! Tako ćemo znati kada ste završili sa pisanjem članka (vest po kreiranju dobije status "public draft").

 

Napomena: Vest mora imati barem 4 rečenice u tekstu (ne "Description").

 

 

Uputstva

Za razliku od vesti, uputsva možete pisati samo na jednom mestu, a to je uputstva i to samo ako imate pravo na to. Ako nemate, uputstvo neće biti automatski vidljivo, ali se procedura skoro i ne menja. Napišite ga gde god možete u svom  folderu (u desnom gornjem delu, link sa nazivom "my folder"), mada može i pod nekim drugim folderom, samo da tamo imate prava pisanja. Kada odete tamo, odaberete add item - > page i pojaviće Vam se ili HTML editor ili napredni editor koi izgledom podseća na OOWrite. Kada napišete uputsvo, dovoljno je da ga samo sačuvate i objavite, ako imate dozvole za to. Ukoliko nemate prava da pišete na pomenutoj lokaciji, možete uputstvo staviti negde u "my folder". Nakon što završite pisanje uputstva, kao i za vesti, treba da postavite status na submit!

 

Smernice

Uputstvo može biti običan tekst, ali je bolje ako ga malo formatirate. Recimo, sadržaj fajla ili komanda koju treba ukucati bi trebale da se nalaze pod tagom "pre" ili označeni kao "Literal" u slučaju da koristite napredni editor, pri čemu komande počinju znakom "#". Koristite tagove za naslove i podnaslove. Ako nabrajate, koristite tag "ul" (ili već neki od tagova za liste), ili kliknite na ikonicu sa listom iz menija naprednog editora. Jednom rečju, uputsvo treba da je što čitljivije i da se, kad se osoba naknadno vrati na link kako bi potražila određeni deo, lako nalazi deo uputsva.

JAKO BITNO: Ukoliko se otvara nova sekcija (recimo, uputstva za novu distribuciju), izuzetno je važno da prvo uputstvo bude "Instalacija, deinstalacija i traženje paketa". Obzirom da će većina uputstava početi sa "treba da instalirate ...", korisno je imati ovo uputstvo kako se ne bi na svakoj stranici ponavljalo jedno te isto, a i mnogo je lakše izmeniti na jednom mestu uputstvo ukoliko se procedura za (de)instalaciju paketa promeni.

Document Actions