Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / 25 godina SPARC arhitekture

25 godina SPARC arhitekture

by milobit last modified Nov 12, 2012 03:57 AM
SUN-ova SPARC arhitektura slavi punih 25 godina od svog postojanja.

SPARC - ( Scalable Processor Architecture )

Prvi SPARC debitovao je 1987. godine na tada tipičnoj UNIX radnoj stanici SUN-4. Prvi SPARC procesor radio je na frekvenciji od 40Mhz, što je za to vreme bilo puno. Uzor za ovaj procesor predstavljao je nacrt Berkeleyeve RISC arhitekture, koji je napravljen po uzoru na legendarnu arhitekturu IBM 801.

Samo pet godina kasnije  SUN je predstavio microSPARC I i SuperSPARC I koji su koristili proširenu arhiktekturu V8. Njihova takt frekvencija bila je do 50 odnosno 65MHz. U međuvremenu SUN je osnovao SPARC Interantional, neprofitnu organizaciju koja je za cilj imala da se brine o daljem razvoju SPARC arhitekture. Ovo se pokazalo kao odličan potez jer ova organizacija postoji i danas. Mnogobrojne kompanije kupile su licence SPARC arhitekture i izbacile na tržište svoje procesore.

UltaSPARC I koji je izašao 1995. godine otvorio je novo poglavlje u SPARC arhitekturi i bio je 64-bitni procesor. Ovaj procesor i danas definiše aktuelnu arhitekturu verzije V9. Takt frekvencija na početku bila je maksimalno 200MHz ali novi modeli su znatno dobijali na brzini. Ova linija procesora aktivno je  i dalje razvijana da bi sa pojavom UltraSPARC IV 2004. godine bio predstavljen i prvi Dual-Core procesor. Podrška za Linux veoma rano je implementirana za UltraSPARC arhitekturu, tako da je već 1997. godine postojao prvi punokrvni 64-bitni UltaPenguin.

Posle toga arhitektura je podeljena na više linija. SUN (sada Oracle) razvio je UltraSPARC T1 2005. godne sa četiri jezgra, od kojih je svaki mogao da pokrene osam niti (egn. threads). Zatim sledi UltraSPARC T2 (osam jezgara ), SPARC T3 (takođe osam jezgara , ali 16 niti po jezgru ) i u 2011. godini SPARC T4 (takođe osam jezgara , ali opet osam niti po jezgru ). SPARC T5  je najavljen i trebalo bi da dođe sa 16 jezgara, sa takt frenkvencijom od 3,6 GHz i udvostručenim propusnim opsegom memorije.

Sa druge strane, Fujitsu je nastavio sa razvojem UltraSPARC do trenutnog SPARC X, koji je predstavljen tek u avgustu 2012. godine. Dok je SPARC VI posedovao dva jezgra sa dve niti, SPARC VII je već ima četiri jezgra, SPARC VIIIfx osam, a SPARC IXfx šesnaest. SPARC X sa 16 jezgara je takođe najavljen.

Posebnost SPARC arhitekture je ta što su specifikacije nekih procesora otvorene . Sam SUN napravio je odličan korak kada je 2005. godine otvorio specifikaciju za za UltraSparc T1 i stavio je pod GPL . Ove specifikacije kao i specifikaciju za T2 mogu se naći na opensparc.net . Međutim, 32-bitni procesori sa V8 arhitekturom i dalje su aktuelni i nude se od strane mnogih proizvođača . Oni se takođe dosta koriste u embedded sistemima.

 

Info: pro-linux.de

Document Actions