Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / Vesti / 50.000 Linux-Desktop mašina za Brazil

50.000 Linux-Desktop mašina za Brazil

erstellt von milobit zuletzt verändert: 21.02.2007 08:46
Tri južnoameričke firme isporučuju preko 50.000 Linux-Desktop računara za potrebe Brazilskih vlasti.

Polako ali sigurno Brazil gazi ka vrhu država koje koriste aplikacije otvorenog koda za potrebe admistracije. U septembru 2003 godine brazilski parlament doneo je izmenu zakona u kojoj se navodi da se kompletna paleta proizvoda firme iz Rejmonda izbegava kako u administraciji tako i u državnim firma i da se preporučuje Linux. Ovim je postignuta znatna ušteda novca, podignut nivo proizvodnje software-a i širenje znanja u sopstvenoj zemlji.

Krajem 2005 godine državno IT odeljenje Sepro objavljuje da je interna migracija na Open Source većim delom završena. U prva tri meseca migrirano je 60% sistemna na Open Source, da bi na kraju godine bilo 70% svih sistema migrirano na FOSS. Time je Sepro migrirao 3.237 računara kako je i planirano.
Sada su na red došle i državne institucije da se prebace na Linux. BitWay Computadores, EnabledPeople und Imtech Brazil potpisali su ugovor sa brazilskim vlastima o isporuci 50.000 desktop računara sa Linux-om. Mesečno bi trebalo da se ta cifra povećava za 10.000. Operativni sistem na tim mašinama je »Linux XP Desktop« baziran na Red Hat distribuciji, koji je razvijen od strane EnabledPeople uz pomoć Imtech-a. Pored OpenOffice.org software-a tu su još Evolution, Mozilla Firefox kao i Gaim. Desktop je razvijen da bude što jedonostavniji i lakši za upotrebu. Na prvi pogled korisnicima je omogućen skoro potpuno isti izgled XP-a sa namerom da se lakse i brže mogu snalaziti.

Izvor: www.enabledpeople.com

Artikelaktionen