Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Andrew Morton "otkriva" postojeće probleme u Kernelu

Andrew Morton "otkriva" postojeće probleme u Kernelu

by milobit last modified May 04, 2007 11:26 PM
U jednom predavanju za Google, Kernel programer Andrew Morton po svom mišljenju otkriva gde najviše trenutno škripi u Linux-Kernelu.

Uprkos dosta kritika od strane Mortona bilo je i pozitivnih zaključaka kao što je jedan broj sređenih slobodnih drivera zamenio vlasničke. Trenutno najveći problemi sa kojima se Kernel bori po mišljenju Mortona su storage, power mangement i instrumentation.

File System ext2 kao i njegov naslednik ext3 "stare" a XFS je  dobar ali je jako kompleksan. Sun-ov ZFS nije alternativa dokle god je njegova licenca inkompatibilna sa GPL-om. Ali ako bi se problemi sa licencom i sredili bilo bi potrebeno još dosta vremena da se sve dovede u red.

Power Management problem je sledeći problem sa kojim se Kernel trenutno bori. Sve više i više uređaja podržava low-power status dok veliki broj Linux driver-a poznaje samo On ili Off, dok kod nekih ni to ne radi kako treba.

Mogućnost da se "zaviri" u kernel direktno ili da se analiziraju greške je za Mortona još jedna slaba tačka.  I  Solaris sa svojim DTrace-om je napredniji u tom pogledu. Na ovom polju se naravno marljivo radi i već postoje neki alati kao što su PSS i USS ili DTrace alternativa SystemTap. Jedan od ciljeva u ovoj oblasti je da se protokoliraju  ulaz i izlaz kao i potrošnja memorije po procesu.

Snimak Mortonovog predvanja bi trebao uskoro da bude objavljen na Google Video.Izvor: www.linuxworld.com

Document Actions