Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / BalCCon - Region dobija hakerski kongres!

BalCCon - Region dobija hakerski kongres!

by milobit last modified Apr 14, 2012 06:00 PM
B2C2k13

Informaciono društvo danas ne može više ni da se zamisli bez računara. Moguća primena automatizovane obrade i prenosa podataka predstavlja šansu ali i rizik za pojedince i društvo. Informacione i komunikacione tehnologije menjaju odnos čoveka i mašine, kao i odnos među ljudima. Korak ka informacionom društvu zahteva nova ljudska prava na globalnom nivou, slobodu informacija kao i nesmetanu komunikaciju.

Hakerska zajednica je galaktička zajednica živih bića bez obzira na starost, pol, poreklo i socijalni status koja promoviše bezgraničnu slobodu i bavi se uticajem tehnologije na društvo, pojedinačnih živih bića i pospešuje njihov dalji razvoj znanja.

Haker

Haker (eng. hacker) je osoba koja poseduje izvanredno znanje u oblasti računara, softvera i hardvera. Ova reč se danas pogrešno koristi i sinonim je za korisnika koji bez dozvole želi da pristupi nekom računaru, internet resursu ili samo želi da zaguši saobraćaj i onemgući trenutno korisćenje određenog servisa.

Hakerska etika temelji se na razmeni stručnog znanja i pisanju slobodnog softvera radi lakšeg pristupa informacijama. Hakeri poštuju etiku, bore se protiv virtualnih kriminalaca i rade na otkrivanju sigurnosnih propusta u sistemima kako bi ih što bolje zaštitili.

Kako postati haker

Pročitajte ovaj zanimljiv dokument i vodič kako postati hacker koji je napisao Eric S. Raymond, a koji smo mi preveli za vas.

BalCCon - Balkan Computer Congress

BalCCon – Balkan Computer Congres zamišljen je kao višednevno okupljanje međunarodne hakerske zajednice i svih zaluđenika za informacionu tehnologiju i elektroniku u organizaciji udruženja Linux korisnika Novog Sada - LUGoNS, sa ciljem da se održava jednom godišenje. Tokom Kongresa održaće se brojne prezentacije, radionice kao i predavanja sa društveno-političkim temama, dok će jedan deo Kongresa biti posvećen Hakerskom centru u kome će hakeri imati mogućnost da predstave svoje radove i projekte. Za one koji ne budu u mogućnosti da prisustvuju Kongresu biće omogućen live streaming putem interneta.

Cilj

Primarni cilj je povezivanje zajednica kako regionalno tako i internacionalno, druženje, hakerisanje, igranje, učenje, umrežavanje i naravno žurke.

BalCCon ima za cilj da  postane centar hakerske zajednice regiona i šire, kao i da pruži mogućnost svima koji finansijski nisu u mogućnosti da posećuju slične kongrese u Evropi i USA, da posete jedan takav i u svojoj blizini. Članovi LUGoNSa na prošlogodišnjem hakerskom kongresu 28C3 u Berlinu razgovarali su, kako sa članovima, tako i organizatorima CCC kongresa. Svi su se složili sa idejom organizovanja jedne ovakve manifestacije kako bi se zajednica proširila i kako bi kompletno okruženje imalo mesto na kome bi se razmenjivala novostečena znanja i iskustva.

Program i predavači se biraju na osnovu takozavnog call for papers, u kome se objavljuju teme za predstojeći Kongres nekoliko meseci pre početka samog Kongresa. Za svaki Kongres planirali su i specijalni gosti koji već imaju renomirani status u zajednici. Sve prijave za predavanja i radionice biće pohranjivane u bazu podataka koja ima mogućnost ocenjivanja.

Prva međunarodna promocija BalCCon projekta održana je na Easterhegg-u 2012 u Bazelu, Švajcarska. Dobili smo veoma dobre kritike i pozitivan feedback.

Zašto baš Novi Sad?

LUGoNS je jedna od najstarijih hakerskih zajednica u Srbiji. Postojimo više od jedne decenije, a posedujemo i bogato međunarodno iskustvo. Mislimo da smo konačno spremni da napravimo internacionalnu manifestaciju ove vrste koja na ovim prostorima još uvek ne postoji kao i da probudimo i ujedinomo sve zajednice regiona.

Novi Sad zahvaljujući dobroj saradnji i podršci mnogobrojnih organizacija ima sve neophodne uslove za organizaciju jedne ovakve manifestacije.

Prvi BalCCon planiramo da održimo početkom septembra 2013. godine. Sve informacije kao i trenutni status BalCCon projekta možete dobiti na:

 

Svako je dobro došao! Pridužite nam se!

Document Actions