Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / CERN startovao Open Hardware inicijativu

CERN startovao Open Hardware inicijativu

by milobit last modified Jul 18, 2011 02:10 PM
Evropska organizacija za nuklearno istraživanje CERN objavila je verziju 1.1 svoje Open Hardware licence. Istovremeno pokrenuta je i Open Hardware inicijativa, koja omogućava naučnicima iz CERN-a da svoj dizajn objave pod ovom slobodnom licencom.

Prva verzija Open Hardware licence objavljena je u martu ove godine, ali isključivo kao nacrt. Izlaskom verzije 1.1 tekst licence postao je zvaničan. Open Hardware licenca 1.1 je licenca koja može da se primeni na sve nacrte i dizajn dokumenta koji se tiču hardware-a. Ova licenca je takođe u duhu GPL licence. Slobodno deljenje i kopiranje modifikovanih i nemodifikovanih verzija dokumenta je dozvoljeno, ali pod uslovom da se prihvate sve informacije koje opisuju vlasništvo, kao i obavezom da sve ostane pod istom licencom.  Vlasnik prava daje korisnicima besplatno  i ne-ekskluzivno licencu svih patenata koje on poseduje za određeni deo hardware-a koji je u dokumentu opisan.

Kako je Cern objavio, još u martu je napravljen Open Hardware Repository, u kome elektroničari zajedničkim snagama mogu da rade na dizajniranju kompleksnih električnih kola. Već objavljeni hardware pokriva široki spektar raznih sistema koji mogu da budu veoma interesantni za fizičare i ostale naučnike, i većina tih nacrta objašnjava principe prikupljanja podataka, te upravljanje brzim, odnosno mrežama upotrebljavanim u realnom vemenu.

Naučnici iz CERN-a bili su inspirisani uspešnim modelom kernela Linux-a, u kome učestvuju programeri iz celog sveta i međusobno razmenjuju svoje znanje i iskustvo. "Nema razloga, zašto bi razvoj hardware-a išao drugačijim putem", napisali su naučnici, koji osećaju potrebu za otvorenom naukom i obavezu otvaranja znanja.

 

Izvor: http://press.web.cern.ch

Document Actions