Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Debian promenio ime Mozilla aplikacijama

Debian promenio ime Mozilla aplikacijama

by milobit last modified Oct 27, 2006 08:14 AM
Posle neslaganja Debian projekta i Mozilla projekta, Debian promenio ime svim Mozilla aplikacijama.
Od prošle nedelje Mozilla-Mailer Thunderbird zove se Icedove. U unstable stablu Debian distribucije pojavljuje se Mailer sa novim imenom. Thunderbird paket se još uvek nalazi u software arhivi projekta ali će uskoro biti izbrisan. Promena imena Firefox-a je samo pitanje vremena. Ovaj projekat će se najverovatnije zvati Iceweasel, a Seamonkey će se zvati IceApe.

Promena imena Mozilla aplikacijama je bila doneta još krajem septembra, pošto se Mozilla žalila da je Debian povredio prava. Do neslaganja je došlo izmedju ostalog i zbog toga što je Debian odstranio oficielni logo iz Firefox-a i promenuo bazu koda aplikacije i time povredio uslove širenja aplikacije. Debian programeri nisu dali svoje Patche-ve na pregled. Kako tvrdi Mozilla, Debian je jedina distribucija koja upravlja svojim Patche-vima sama. Zbog toga je Mozilla predložila Debian programerima da odmah ili to dovedu u red ili da promene ime aplikacija.

Da li će ostale distribucije kojima je Debian baza da promene ime aplikacije ostaje da se vidi, ali prema svi predviđanjima Ubuntu će se pridružiti Debian-u. Community Ubuntu-a već nedelju dana diskutuje o novom logou za IceDove i IceWeasel.

GNU projekat već radi na alternativnoj verziji Browser-a Gnuzilla. GNU verzija Mozilla-Suite-a i IceWeasel-a kao i GNU varijanta Firefox Browser-a se hostuju na Savannah serverima.

Document Actions