Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Do kraja godine .srb ili.sr

Do kraja godine .srb ili.sr

by milobit last modified Mar 10, 2010 01:00 AM
Srbija bi do kraja godine trebalo da podnese međunarodnoj organizaciji ICANN zahtev za dobijanje internet domena na ćirilici, kaže za Danas Nenad Marinković, direktor Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS).

Prema njegovim rečima, oznaka domena mora biti u vezi sa nazivom države, pismo mora biti zvanično pismo, a broj znakova u domenu može biti između dva Unikod znaka i 63 ASCII, što je oko osam Unikod znakova. Takođe, potrebno je i da bar jedan karakter u oznaci domena bude različit od latiničnih slova. Uz ispunjenje tehničkih zahteva, neophodno je sprovesti javnu raspravu o ćiriličnoj skraćenici nacionalnog domena, kako bi ona predstavljala izraz želje internet zajednice u Srbiji. Javna rasprava će trajati oko dva i po meseca, nakon čega će biti sprovedene ankete i glasanje na osnovu predloga i tehničkih zahteva - objašnjava Marinković.
On napominje da ćirilični domen neće moći da bude .rs, jer ova dva ćirilična slova odgovaraju slovima „p“ i „c“ u latinici. Očekuje se da će skraćenica nacionalnog domena, kako navodi, glasiti .srb ili .sb, koje su dosad bile najčešći predlozi. Marinković objašnjava da je bio čak i predlog da domen glasi „Srbi“, ali da ovaj pojam „ne označava državu, već jedan narod u Srbiji“.
Za Srbiju domen na ćirilici će imati više kulturološki i sociološki značaj i doprinosiće očuvanju pisma. Međutim, u Rusiji je ovo veoma važno za omasovljenje korišćenja interneta, kao i u arapskim i afričkim zemljama, Kini i Japanu. Naše tržište je relativno malo i pitanje je da li će biti komercijalnog efekta - ističe naš sagovornik.
Marinković dodaje da u početku neće biti mnogo komercijalnih sajtova koji će se odlučivati za ovakav domen, kao i da će takav najviše koristiti Crkva i sajtovi sa kulturnim sadržajima. Sajtovi će, takođe, moći istovremeno da imaju adrese i na latiničnom i na ćiriličnom pismu.
U prvoj godini ćemo svim korisnicima .rs domena ponuditi i besplatno korišćenje domena na ćirilici. Sajtovi državnih institucija nisu još u potpunosti iskoristili mogućnosti i na latiničnim domenima, ali logično bi bilo da podrže i ćirilicu - objašnjava Marinković.
Prema njegovim rečima, podnošenje zahteva ICANN-u za nelatinični domen košta 26.000 dolara, a ukupni troškovi RNIDS-a, uz marketing, javnu raspravu i nabavku hardvera, iznosiće oko 50.000 evra. Sagovornik Danasa kaže da državnim budžetom nisu predviđena sredstva za ove aktivnosti.
U narednom periodu želimo da uvedemo i mogućnost da se u latiničnom domenu koriste i drugi znakovi, a ne samo engleski alfabet. Reč je o karakterima kao što su š, đ, č, ć, ž - kaže Marinković za naš list.
Podsetimo, ICANN je u oktobru 2009. odobrio registraciju internet domena na nelatiničnim pismima. Dosad su četiri države dobile odobrenje za ovakve domene - Rusija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija, dok je zahteve podnelo još 17 zemalja. Očekivanja ICANN-a, prema procenama, jesu da će biti oko 50 zahteva za nelatinične domene.

Dve godine .rs domena

Druga godišnjica postojanja internet domena .rs obeležena je u petak u Privrednoj komori Srbije, nakon čega je započela javna rasprava o ćiriličnom domenu. Ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić je tom prilikom istakla da će domen na ćirilici doprineti da se internet u Srbiji više koristi i da bude dostupan svima. Raspravi su prisustvovali i gosti iz Rusije i Katalonije, koji su podelili svoja iskustva sa internet domenima.

Kraj .yu domena 30. marta

Direktor RNIDS-a podseća da se 30. marta u 12 časova gasi stari domen sa skraćenicom .yu, kao i da je ostalo još 4.000 sajtova u funkciji pod ovim domenom. Prema poslednjim podacima, dosad su registrovana 56.283 domena - 32.068 rs, 17.227 co.rs, 2.892 org.rs, 3.059 in.rs i 1.037 edu.rs.

Autor: Bojan Cvejić

Izvor: Danas

 

Document Actions