Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / echo RedHat > Serbia

echo RedHat > Serbia

by milobit last modified Feb 17, 2007 02:38 PM
Juče je u Vršcu svečano otvoren razvojni centar sa etiketom Linux ikone, Red Hata. Ovakav događaj se naravno ne propušta, kako za otići, tako i za prokomentarisati.

Iako bi prema agendi trebalo da dodje na kraju, greškom smo tražeći prostor u kom će se manifestacija dogoditi upali baš u sam razvojni centar. Sve u svemu, par prostorija, sa nekoliko laptopova, dok neki server room ili nešto slično sa malo fetiš hardvera nismo videli. Uistinu, bio je to upad na blic.

Svečano otvaranje je proteklo u manje više uobičajenoj atmosferi za takav događaj, pa makar on bio organizovan i od strane Linux kompanije. Odlazeći ministar Popović i predsednik opštine Vršac Jovica Žarkula su nam se obratili lepim rečima i željama, dok smo od predstavnika Red Hata Wernera Knoblicha, IBM-a Rudolfa Simmera i direktora centra Zorana Purića mogli da čujemo malo konkretnije priče. Saznali smo da je ovo green field investicija, a kako se planira, do nove godine centar bi trbalo da zaposli do 30 ljudi, što je za svaku pohvalu. IBM se u celoj priči pojavljuje kao neko ko pordžava slobodu inovacije i kreativnosti koju cela filozofija iza koje RH stoji predstavlja, što se u razgovoru sa gospodinom Simmerom moglo i videti.

rh_vs1.jpg

Press konferencije nije bilo, a ja nisam bio lenj, pa je pored govornika iz IBM-a moj sagovornik bio i Knoblich, sa kim sam popričao na temu zajednice i planova Red Hata koji se odnose upravo na širu korisničku javnost, a ne striktno na poslovno okruženje. Iako ništa konkretno nije izašlo na površinu mislim da realne šanse za bliži kontakt zajednice i Red Hata postoje, a šta će se dalje događati ostaje da se vidi. Jačanje zajednice i širenje svesti o slobodnim rešenjima u državnim institucijama postoje na sipisku ciljeva kompanije što je lepo čuti.

Iako nije bilo megalomanske kampanje, mislim da je značaj otvaranja ovog centra višestruk. Red Hat je, hteo to neko da prizna ili ne, više nego uspeo u ovom poslu i dobrim delom zacrtao put drugim kompanijama koje se bave podrškom za slobodni softver. Prisustvo tako velike kompanije na našem tržištu, uz nezaobilazni IBM koji je prema svemu do sada viđenom u istom taboru sa crvenim, predstavlja pravo osveženje i vraćanje nade da Microsoft neće okupirati tržište i nadmoćno demonstrirati svoje monopolističke nagone. Ipak, čini mi se da bi ceo događaj imao mnogo veću težinu da je na bini bio neko od Red Hatovih hakera, čime bi se na sve posetioce prenela autentična energija free software programera koji, za većinu prisutnih tamo, dolazi iz novog i drugačijeg sveta. Alan Cox bi bio puno podogak, ali se ne bih bunio da je bio iko drugi ko je ugradio parče koda u Linux…

Autor: Ivan Jelić

Document Actions