Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Fedora Core 5 Test 1

Fedora Core 5 Test 1

by milobit last modified Nov 24, 2005 02:43 AM
Više od pet meseci nakon što je izašla Fedora Core 4 Fedora-Project je izbacio prvu test verziju Fedora Core 5
Kako i kod predhodne verzije i u ovoj je isplanirano da će izaći još dve test verzije u otprilike mesečnom ciklusu. Posle toga sve prijavljene greške kao i one otkrivene bi trebalo da se isprave i ako sve bude išlo glatko i ne bude nekih iznenađenja krajem februara 2006. godine treba očekivati konačnu verziju.

U Realse Notes navedene su najvažnije novine u Fedora Core Test 1 verziji. Installer je proširen, sredjene su mnoge sitne greškice. Installer podržava logovanje na druge računare u mreži kao i Tracebacks. Navažnija nova fukncija Installer-a odnosi se na virtuelnu mašinu Xen koja je integrisana u Installer, kako se navodi isto tako dobro implementirana kao i Paketmanager yum. Softwareupdate ima novi grafički fronted po imenu pup, koji će zameniti ime rhn-applet. Desktop okruženja GNOME 2.12 i KDE 3.4 su isto unutra.

Kao tehnoloski novitet i stvari koje još nisu stopostotno gotove su ušli GNOME Power Manager i GNOME Screensaver. OpenOffice je zastupljen u 2.0 verziji. X Window System je na X.org 7.0 RC2, umesto da naprave mali korak ka 6.9 RC2 Fedora-Project se ipak odlučio za ovaj veliki korak i da ubaci najjnoviju verziju. Linux-Kernel je u verziji 2.6.14 i podržava software suspend opciju.

Za Fedora Core 5 Test 1 je potrebno minimum 620MB-a mesta na harddisk-u, jedna tipična server istalacija staje na 1,1GB-a a desktop sistem na 2,3 do 3GB-a. Kompletan sotfware iznosi 6,9GB-a.

Download nove Ferdora Core 5 Test 1 verzije je moguće skinuti sa download-servera fedora projekta. Distribuciju čine 5 CD-ova, koji su kao ISO-slike postavljeni na serveru za x86, x86_64 i PPC arhitekture. Alternativno može da se skine jedan mali ISO cd i ostatak da se instalira preko mreže. DVD iso fajl još nije stavljen na server.

Document Actions