Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Izašao Kernel 2.6.15

Izašao Kernel 2.6.15

by milobit last modified Jan 03, 2006 02:24 PM
Nova vezija Linux-Kernel-a 2.6.15 spremna za download
Linus Torvalds odobrio je puštanje u promet Linux-Kernel verzije 2.6.15. Nova verzija u poređenju sa verzijom 2.6.14 pretrpela je mnoge izmene. Između ostalog driver za pisanje po NTFS particijama prepravljen je tako da driver-software koristi sopstvene write operacije kao i aio_write i writev operacije. Time je konačno omogućeno sigurno pisanje po Micro$oft-ovom file sistemu, iako Autor Anton Altaparmakov naglašava da podrška još uvek nije perfektna. Primer za to su jako framentirane datoteke koje još uvek ne mogu da se menjaju i a driver još uvek ne odobrava menjanje kriptovanih i zapakovanih arhiva.

Dosta promena kao i novih drivera ubačeno je u Suspend funkciju. Proširen je IEEE80211-Subsystem koji je dodat u prošloj verziji. Tako da ova verzija podržava Subsystem Quality of Service (QoS) u mešovitom radu i to u PTK/GTK- i CCMP/TKIP-modusu. Rezultati toga su razni wireless driver-i koji su poboljšani dobijajući nove funkcije.

Bluetty driver je morao da propusti novu verziju. Kako je njegov programer izjavio, da se driver još uvek jako slabo koristi. Planirao je da stari video sistem Video4Linux-API napusti kernel, kao i stari sitem za zvuk Open Sound System OSS. Alsa driver je u verziji 1.10-rc3 i dobro se snalazi sa HD-Audiom i novim Nvidia čipovima.

Dosta promena pretrpeo je i Multiple-Device driver pomoću koga se u Linux-u namesta Software-RAID-Arrays. Iptables-Framework pri korišćenju Firewall-a ovladao je i Stateful Packet Filtering-om u IPv6 verziji. Kernel tim je u novj veziji popravio i dva ne kritična propusta, koja su omogućavala lokalni DoS napad ako i dosta manjih problema. Kompletnu listu sta je uradjeno možete pogledati u aktuelnom Changelog-u.

Aktulena verzija Kernel-a može se skinuti sa kernel.org sajta, u fomi Patche-a (bz2 6,0 MB; gz 7,3 MB) ili kompletne verzije kao tar paket (bz2 38 MB; gz 48 MB).

Document Actions