Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Mogu li Linux i Solaris biti venčani?

Mogu li Linux i Solaris biti venčani?

by Dušan Širadović last modified Dec 02, 2008 03:12 PM
"SolaBuntu" miks Solaris-a i Linux-a

Prilično je očigledno da OpenSolaris, uprkos prednosti kao nosač klasičnog operating systema, pogotovo u fajl menanžmentu, gubi rat za preživljavanje sa Linux-om. Krivica je na odnosima developera, ili Linux veličinama, ili željama velikih kompanija koje nisu želele da dele svoju pažnju  ili nisu želele da podržavaju konkurenciju. Bila bi tragedija za Linux ako OpenSolaris propadne, ali u trenutnom ekonomskom okruženju mnoge nezamislive stvari postaju moguće. Dakle, mogu li oni biti kombinovani? Na Nexenta, mogu.

Nexenta (simbol joj je Zirafa) kombinuje kernel OpenSolaris-a sa Userland, Open Source fajl sistemom. (Ne treba mešati sa UserLand Softwerom.) Njihov rezultat je ono što FossBoss Ahmed Kamal zove SolaBuntu, dobra kombinacija snage i upotrebljivosti. Najbolje se ponaša na serveru, ali za Linux korisnike neće biti neophodan dodatan trening da bi mogli da ga koriste!

Nexenta ima podršku u mnogim krajevima sveta, i ilustruje ključnu prednost Open Source-a,  da može da se adaptira (adaptability). Kao kompanija Sun možda hoće a mozda i neće preživeti, ali pravljenjem Solaris Open Source osigurala je sebi veliko zaveštanje.

 

Izvor: blogs.zdnet.com

 

Document Actions