Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Moving in the right direction

Moving in the right direction

by milobit last modified Nov 27, 2006 01:58 PM
Ministarstvo prosvete i sporta i GNU/Linux

FSN Srbija: Ivan Jelić: "Pre nekoliko dana sam imao priliku da održim sastanak sa gospodinom Nebojšom Lazovićem iz ministarstva prosvete i sporta Srbije. Pored potvrde izuzetne vesti da će 30 hiljada novih računara za srpske škole imati dual boot (da, da, GNU/Linux), popričali smo i o potencijalnoj saradnji koja se pre svega tiče implementacije projekata koje FSN ima u planu."

Tih famoznih 30 hiljada računara koje je čini mi se Dinkić pomenuo relativno davno, polako su počeli da izmiču iz pažnje javnosti. Ono što mi je u prvom trenutku palo na pamet kada sam čuo za taj projekat je bio GNU/Linux na tim mašinama. Nezvanična informacija da će biti opremljeni i GNU/Linuxom je na pomenutom sastanku potvrđena, što je ujedno i jako pozitivan znak. Deca u školama će imati slobodu izbora, mada se sada postavlja pitanje udžbenika koji su bazirani na vlasničkim rešenjima. Nadam se da ćemo i o tome imati pozitivnih vesti u bližoj budućnosti.

Kada su projekti koje FSN planira da spromede u pitanju, naišli smo na razumevanje od strane gospodina Lazovića. Link koji je izmeđi FSN-a kao organizacije i ciljne grupe projekata neophodan će biti uspostavljen, pa ćemo, nadam se, imati otvorena vrata za implementaciju onoga što uradimo.

Moram reći da je gospodin Lazović bio izuzetno pozitivno nastrojen prema FSN-u i onome što sam mu predočio, pa se nadam da je ovaj sastanak samo početak plodonosne saradnje. Tender koji bi trebalo da usledi ćemo takođe ispratiti i preneti vam informacije do kojih dođemo.

Document Actions