Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Novi direktorijum /run

Novi direktorijum /run

by milobit last modified Apr 11, 2011 09:03 AM
Distribucije uvode novi direktorijum /run

Fedora Core će već u sledećoj verziji koja izlazi 15. maja uvesti novi direktorijum /run. Pošto je /var/run već  odavno prepoznat kao problematičan i većina distribucija ima raličita rešenja, najbolje rešenje ovih problema je /run. Debian, Ubuntu i openSUSE žele da se priključe ovom projektu.

Lennart Poettering saopštilo je na Fedora-mailing listi da direktorijum /run već ulazi u Fedora 15 verziju.  A takođe će se koristi od strane Petering-ovog sitemd kao i od strane raznih drugih programa za administraciju sistema. Koji je razlog za pojavu konverzije iz /var/run na /run, Petering je obrazložio u svom saopštenju.

/var/run napravljen je za programe koji želite da privremeno skladištite podatke trenutnih aplikacija, primera radi kao što su njegov ID proces, sockets ili named pipes. Posle resetovanja sistema ovi podaci nemaju više svrhu jer se menjaju i ovi podaci će biti ponovo kreirani. Jedan od problema je da /var može biti na zasebnoj particiji i zbog toga na početku boot procesa još ne bude dostupan. Iz tog razloga, razne distribucije sprovode razna rešenja kako bi rešili ovaj problem. Fedora i druge distribucije  ove podatke smeštaju u nevidljivom direktorijume unutar   /dev, jer se ovaj direktorijum obično stavlja da bude kao RAM-disk. Međutim, to je fušersko rešenje i prava šteta da se /dev zloupotrebljava na ovaj način, kao i smeštanje podataka u nekoliko direktorijuma sa  tačke gledišta administratora takođe je teško.

Takođe, Debian i Ubuntu su izmislili rešenja: Debian stavlja sve u direktorijum /lib/init/rw dok Ubuntu montira RAM-disk u /var/run, i to pre nego što je sam /var montiran. Za Petering-a je jasno da run-time podaci ne pripadaju niti u /dev niti u /var. Premeštanjem na /run sva trenutna rešenja i zakrpe postaće nepotrebna, a doslednost će biti obnovljena i očuvana. OpenSUSE, Debian, Ubuntu kao i ostale distribucije podržavaju promene, u skladu sa Petering-om.

Tehnički, promena je jednostavna. U Fedori 15 je /run implementiran kao RAM-disk, a /var/run je samo alternativni naziv (bind mount) za to. Takođe, /var/lock je takođe bind mount na /run/lock. Bind mount će biti zamenjen u Fedori 16 kroz simboličke linkove. Aplikacije koje zadovoljavaju trenutni Filesystem Hierarchy Standard (FHS) Linux-a radiće i dalje nepromenjeno.

Petering-ov predlog je bio gotovo jednoglasno usvojen. Jedan komentator, međutim rekao je da krši FHS, ali to je pogrešno. Između ostalog FHS nije ažuriran već više od šest godina i vreme mu je da se takođe osveži. Ovo je pokrenulo na marginama rasprave o pitanju definisanja i koliko je relevantan FHS i Linux Standard Base i da bi bilo bolje da aktuelne distribucije kao Fedora Core definišu standarde. Ali to je druga tema a pitanje definicija grupa koje LSB i FHS definišu (kao deo LSB), mora se reše.

 

 

Izvor: Fedora Mailing list

Document Actions