Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / OpenSSH 4.3 sa VPN funkcijom

OpenSSH 4.3 sa VPN funkcijom

by milobit last modified Feb 02, 2006 06:14 PM
OpenSSH razvojni tim "pustio u promet" verziju 4.3 koja omogućava tunel konekciju između klijenta i servera.
Jedina novina u OpenSSH verziji 4.3 kako je najavljeno nalazi se još u eksperimentalnoj fazi. Moguće je uspostaviti vezu izmeđju OpenSSH klijenta i servera pomoću VPN-a (virtuelnog mrežnog priključka) koji pri tome pravi "tunel" izmedju dva računara. Pri tome se ostvaruje stvarna VPN (Virtual Privat Network) veza između klijenta i servera preko tun/tap device-a. Ako se još dodaju rute moguće je napraviti privatnu mrezu sa odredjenim opsegom IP adresa između dva mesta koja nisu medjusobno povezana. Nova funkcija trenutno radi na OpenBSD, Linux, NetBSD (samo IPv4) i FreeBSD sistemima, ali će uskoro biti proširena i na ostale sisteme.

Jedna od izmena je da je standardna dužina ključa za DSA ključ vraćena na 1024 bit-a. Kao razlog navodi se da DSA dužina ključa nije specificirana i da je prednost dužih ključeva zanemarljiva. Ostale izmene u ovoj verziji obuhvataju ispravljane raznih grešaka kao i prečisćavanje koda.

OpenSSH tim već godinama skenira internet da bi došao do rezultata koliko je ssh zastupljen i kolika mu je popularnost. U novembru 2005. godine zadnji put izvršeno je skeniranje interneta, pri čemu je skenirano 16,8 miliona IP adresa. Rezultati govore da samo još 6% korisnika koristi verziju 1.5 protokola. Najveći broj korisnika trenutno koristi verziju 1.99 sa 63,6% dok ostatak od 30,2% otpada na verziju 2.0. Preko 85% svih servera na kojima je postavljen SSH server koriste OpenSSH.

Izvor: OpenSSH

Document Actions