Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / PetaFLOPS kao dobar dan!

PetaFLOPS kao dobar dan!

by milobit last modified Jun 22, 2008 01:49 PM
Ko ima najjači računar na svetu?

23. Supercomputer kongres koji je održan u Dresden-u (Nemačka) je iza nas. Rezultati su više nego očekivani. Magična PetaFlops granica je osvojena. Novi broj jedan računar na svetu je RoadRunner (Kako će se još zvati nije poznato jer IBM ima trenutno problema sa pravima jer je ime RoadRunner zaštićeno.) 135 miliona dolara kosta broj jedan i nalazi se nacionalnoj laboratoriji Los Alamos (National Laboratory (LANL)). U pitanju je IBM hibrid računar koji je duplo jači od svog predhodnika BlueGene/L koji je morao da se zadovolji sa drugom pozicijom.

RoadRunner je u mogućnosti da odradi više nego 1,026 bilijardi računskih operacija u sekundi (1,026 PetaFLOPS). Poređenja radi, dnevna snaga ovog moćnog računara može da se uporedi, kada bi svi ljudi na svetu uzeli digitron i sa njime računali 24 časa, sedam dana u nedelji neprestano, trebalo bi im 46 godina da ižračunaju ono što RoadRunner odradi za jedan dan.

IBM i LANL spojili su 116.000 jezgara Opteron i PowerXCell-8i procesora, pri čemu Opteron procesori treba da postignu otprilike 50 TFLOPS-a a Cell procesori 1,4 PFLOPS-a. RoadRunner je jedan tipičan hibrid računar kod kog koprocesori služe za ubrzavanje aplikacija.

Kad pogledamo listu 10 najjacih računara na svetu videćemo da IBM trenutno ubedljivo drzi konce u svojim rukama, no ni konkurencija ne spava.


Izvor: TOP500.org

Document Actions