Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Slackware 11.0 Release - Dinosaurus u novom ruhu!

Slackware 11.0 Release - Dinosaurus u novom ruhu!

by milobit last modified Oct 04, 2006 01:55 AM
Najstarija aktivna Linux distribucija danas je osvanula u verziji 11.0 i življa je nego ikad!

U oficijelnom obraćanju za javnost Patrick J. Volkerding, Maintainer Slackware distribucije piše: " Ova verzija Slackware Linux distribucije kombinuje legendarnu stabilnost Slackware Linux-a i  najnovija dostignuća iz sveta Linux tehnologije. " Koliko je ova tvrdnja tačna pokazaće se. Prvi pogled na obaveznu lektiru CangeLog-a obećava, pošto se mnogo dobrog izdešavalo.

Slackware u Release verziji 11.0 prvi put oficijeleno podržava Kernel 2.6, iako je standard Kernel još uvek iz Kernel serije 2.4. Preciznije Kernel 2.4.33.3, ali ovoga puta sa direktnom podrškom za S-ATA i X DRI. U prošloj Release verziji  kernel 2.6 je  još bio Testing.  Upotrebom novog Kernel-a Slackware podržava i UDEV, pomoću koga sistem dinamički koristi Hardware-Devices. Sledeća dugo očekivana izmena se odnosi na PCMCIA podršku. Sa novom Release verzijom 11.0  i stari PCMCIA-Tools je zamenjen novim PCMCIA-Utils.

Slackware 11.0 dolazi sa najnovijom verzijom dekstop okruženja KDE 3.5.4 i XFCE 4.2.3.2. Sa novim KDE-om Slackware ubacuje po prvi put i Amarok. Tu su još Mozilla Firefox i Thunderbird u verziji 1.5.0.7 kao i Mozilla Seamonkey kao zamena za Mozilla-Suite i još dosta GTK+ baziranih aplikacija kao što su Gimp i Gaim.  X11R6.9.0 mogućava i korišćenje modernog grafičkig hardware-a. Sa aktuelnom verzijom xorgsetup programa moguće je jednostavno podešavanje i konfiguracija  grafičke karte u konzolonom okruženju.  Što se tiče  server komponenti tu je  Apache  u 1.3.37 verziji koji podržava Dynamic Shared Object (DSO), SSL, PHP4 ili po izboru PHP5 koji se nalazi u »extra« stablu.

Kompletan sadržaj kao i promene možete pogledati  i pročitati na »Slackware Changes and Hints«.  Na osnovu velikih promena u »Current-Tree«  i pored već poznatog UPGRADE.TXT dokumenta napravljen je i novi dokument CHANGES_AND_HINTS.TXT u kome se nalaze informacije i trikovi u vezi update-a na aktuelnu verziju 11.0.

Prelazak (upgrade) na novu  verziju  funkcionise bez ikakvih problema . Naravno treba obratiti pažnju na UDEV ako prelazite na Kernel 2.6. Ali kao što sam napisao u predhodnoj rečenici ko bude pročitao UPGRADE.TXT i CHANGES_AND_HINTS.TXT nema čega da se boji.

Zahvaljujući mom dobrom prijatelju Christian Ritter-u alias lownoize i njegovoj ažurnosti u mogućnosti ste već da skinte ISO cd kao i dvd fajlove sa njegovog ftp servera, koji su danas veoma traženi i malo teže se do njih dolazi.

ftp://swtsrv.informatik.uni-mannheim.de/pub/linux/distributions/slackware/slackware-11.0-iso/


Prijatan rad i Happy Slack!!!Document Actions