Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Ukraden laptop Ričardu Stolmanu

Ukraden laptop Ričardu Stolmanu

by milobit last modified Jun 14, 2012 12:51 PM
Predsednik i osnivač pokreta za Slobodan softver i projekta GNU, Ričard Stolman, pokraden je u toku posete Argentini.

Kako izveštava sajt Infobae, krađa se dogodila dok je Stolman prisustvovao konferenciji na Ekonomskom fakultetu univerziteta u Buenos Airesu. Stolman je na Univerzitetu držao predavanje, a kako je u izveštaju napisano, ostavio je svoju torbu sa laptopom posle predavanja privremeno bez nadzora, dok je on razgovarao sa ostalim učesnicima.

Nakon što je Stolman počeo da traži svoju trobu, ona više nije bila tamo gde je ostavio. U torbi, pored laptopa Lemote Yeelong sa svim podacima nalazio se novčanik sa oko 1.000 američkih dolara, lekovi i pasoš. Odmah potom usledio je i apel organizatora koji su čak ponudli i nagradu za nađen laptop. Na žalost laptop ipak nije pronađen.

U intervjuu za Infobae Amerika Stolman je rekao da je to verovatno njegova poslednja poseta Argentini. Međutim, razlog nije bila krađa, nego nove mere koje su počele da se sprovode na aerodromima u Argentini, tako  što se turistima uzimaju otisci prstiju uz pomoć sistema SIBIOS. Stalman je to nazvao "mehanizam za praćenje ", koji on odbacuje.

 

Info: infobae.com

Document Actions