Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / O nama / About us / LUGoNS FAQ

LUGoNS FAQ

by milobit last modified Jan 30, 2014 01:06 PM

LUGoNS FAQ

Ko smo mi?

Kako postati haker?

Kako postati član?

Birokratija

Plaćanje godišnje članarine

Cenovnik

Kako mogu da vam se priključim?

Šta dobijam članstvom?

Moram li biti član da bi mogao da vam se priključim?

Donacije

 

Ko smo mi?

Informaciono društvo danas ne može više ni da se zamisli bez računara. Moguća primena automatizovane obrade i prenosa podataka predstavlja šansu, ali i rizik za pojedince i društvo. Informacione i komunikacione tehnologije menjaju odnos čovek-mašina kao i odnos među ljudima. Korak ka informacionom društvu zahteva nova ljudska prava na globalnom nivou kao i nesmetanu komunikaciju. Hakerska zajednica kojoj LUGoNS pripada je galaktička zajednica zivih bića bez obzira na starost, pol, poreklo i socijalni status, koja promoviše neograničenu slobodu kao i pravo na nesmetanu komunikaciju. Ova zajednica bavi se uticajem tehnologije na društvo, pojedinačnih živih bića i pospešuje njihov dalji razvoj znanja. LUGoNS je jedna od najstarijih hakerskih zajednica u Srbiji. Postojimo više od jedne decenije, a posedujemo i bogato međunarodno iskustvo.

Kako postati haker?

 

Haker (eng. hacker) je osoba koja poseduje izvanredno znanje u oblasti računara, softvera i hardvera. Ova reč se danas potpuno pogrešno koristi, jer je postala sinonim za korisnika koji bez dozvole želi da pristupi nekom računaru, internet resursu ili samo želi da zaguši saobraćaj i onemogući trenutno korišćenje određenog servisa.

Osnova hakerske etike bila je, i uvek će biti, razmena znanja, čija je jedna od posledica pisanje slobodnog softvera radi rešavanja problema. Hakeri poštuju etiku, bore se protiv virtualnih kriminalaca i rade na otkrivanju sigurnosnih propusta u sistemima, tako što ih otkrivaju, objavljuju i predlažu rešenja, kako bi ih što bolje zaštitili.

Haker se može postati ukoliko se napravi sinteza između potrebnog znanja i hakerske etike.Prvi korak ka ostvarivanju ovog cilja je svakako da više puta pažljivo pročitaš dokument kako postati haker: hacker.lugons.org .

Kako postati član?

 

Članovi mogu biti fizička lica iz zemlje ili inostranstva. Članovi Udruženja prihvataju odredbe LUGoNS Statuta i program rada Udruženja. Članom se smatra aktivni član Udruženja koji svojim radom doprinosi ostvarivanju ciljeva i programskih zadataka Udruženja.

 

Udruženje čine:

 • Pojedinačni članovi

 • Juniorski članovi

 • Podupirujući članovi

 • Pridruženi članovi

 • Počasni članovi

Punopravno članstvo podrazumeva:

 • E-Mail adresu u formatu nickname@lugons.org

 • Popust na kotizaciju za BalCCon u organizaciji LUGoNS-a.

 • ZNC za irc server

Podupirujeće članstvo podrazumeva:

 • E-Mail adresu u formatu nickname@lugons.org

 • Jabber nalog

 • Blog u formatu nickname.lugons.org

 • Owncloud

 • ZNC za irc server

 • Popust na kotizaciju za BalCCon u organizaciji LUGoNS-a.

 • Ostalo po dogovoru i potrebama (Ruby on Rails, Django,...)

Svako lice koje prihvata ciljeve i Statut Udruženja kao i plaća redovno godišnju članarinu može da postane njegov član.

Pojedinačni član može postati samo punoletna osoba. Za učlanjenje je potrebna pisana prijava i preporuka dva člana Udruženja. Potpis na prijavi podrazumeva prihvatanje Statuta.

O prijemu i isključenju iz članstva odlučuje Upravni odbor Udruženja.

Junior može biti maloletno lice koje svojim radom doprinosi ostvarivanju ciljeva i programskih zadataka Udruženja. Za učlanjenje je potrebno pisano odobrenje roditelja i pisana prijava i preporuka dva člana Udruženja. Potpis na prijavi podrazumeva prihvatanje Statuta.
O prijemu i isključenju iz članstva odlučuje Upravni odbor Udruženja.

Podupirujućim članom smatra se fizičko lice koje i materijalnim doprinosima pomaže ostvarivanju programskih zadataka Udruženja. O prijemu i isključenju iz članstva odlučuje Upravni odbor Udruženja.

Fizičko lice koje želi da učestvuje u delatnosti Udruženja bez prava glasa, može postati pridruženi član. O prijemu i isključenju iz članstva odlučuje Upravni odbor Udruženja.

Počasni članovi Udruženja mogu postati pojedinci koji su dali poseban doprinos ostvarivanju ciljeva Udruženja. O prijemu i isključenju počasnih članova odlučuje Skupština, a na predlog Upravnog odbora.

Birokratija

Plaćanje godišnje članarine

Godišnja članarina plaća se u celosti jednom godišnje, uplatom na tekući račun udruženja.

Ukoliko niste u mogućnosti da uplatu članarine izvšite odjenom u celosti, molimo vas da nas kontaktirate na E-Mail office at lugons.org, radi dogovora oko plaćanja članarine u ratama.

Cenovnik

 

LUGoNS članstvo

Pridružen

Junior

Punopravan

Podupirujući

Studenti i

nezaposleni

Zaposleni

Studenti i

nezaposleni

Zaposleni

Popust na kotizaciju

ZNC (IRC bouncer)

E-Mail: nickname@lugons.org

Blog: nickname.lugons.org

Jabber: nickname@lugons.org

OwnCloud pristup

Ostalo po dogovoru

Članarina

1000din

2000din

3000din

4000din

6000din

 

Kako mogu da vam se priključim?

Udruženju se može prključiti svako lice koje prihvata ciljeve i Statut Udruženja i plaća redovno godišnju članarinu u iznosu navedenom u cenovniku. Za učlanjenje je potrebna pisana prijava i preporuka dva člana Udruženja. Potpis na prijavi podrazumeva prihvatanje Statuta.

Pristupnice i primer uplatnice za uplatu članarine možete preuzeti ovde:

 

Šta dobijam članstvom?

 

U zavisnosti za koji nivo članarine se odlučite, dobijate različite priviligije, što je navedeno u paragrafu kako postati član. Šta očekujete od članstva u Udruženju? Knowhow, zabavu, prijatelje, važne informacije...? Ono što ćete dobiti isključivo zavisi od vašeg interesovanja i angažmana.

 

Moram li biti član da bi mogao da vam se priključim?

Naravno da ne morate! Plaćanjem članarine ćete svakako podržati ideju i pomoći da infrastruktura bude stalno svima dostupna, ali ona nikako nije uslov za priključenje. Ukoliko vidite sebe u svemu ovome čime se mi bavimo i čemu težimo, itekako ste dobrodošli. Nemojte da vas bude sramota da nas kontaktirate. Možete nas kontaktirati na E-Mail office at lugons.org ili putem IRC-a, server na kome se nalazimo je irc.freenode.net, a soba se zove #lugons.

 

Donacije

Ukoliko želite da pomognete rad Udruženja Linux korisnika Novog Sada, možete uplatiti donaciju na sledeći račun 355-111132058 kod Vojvođanskanske banke a.d. Novi Sad sa svrhom uplate Uplata donacije za Udruženje Linuks korsnika Novog Sada, a primalac je Udruženje Linuks korisnika Novog Sada. Primer uplatnice za donaciju možete pronaći na linku: https://www.lugons.org/uprava/uplatnica-za-donacije/. Hvala što nas podržavate!


Kompletan LUGoNS FAQ - pdf: LUGoNS FAQ.pdf

Document Actions