Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / members / meka / Vesti / Odbrojavanje do izlaska open source MMOG-a

Odbrojavanje do izlaska open source MMOG-a

by Goran Mekić last modified Dec 29, 2006 09:00 AM
I mi, GNU gikovi i frikovi, možemo se nadati sigranju u skorije vreme

Hoplon Infotainment, ne samo da koristi FOSS alate za razvoj svog proizvoda, Taikom-a, nego će i on sam biti FOSS. Da je bilo koji drugi proizvod u pitanju, ovo i ne bi bilo zanimljivo toliko, ali se ovaj put radi o igrici MMOG žanra koja uključuje elemente naučne fantastike i magije. Kako bi igrica zaživela sa svim mogućnostima i u punoj snazi, Hoplon se obratio IBM-u da im obezbedi serversku snagu i Internet protok. Kako se očekuju stotine hiljada korisnika ove igrice, pomoć od strane IBM-a je i te kako dobrodošla.

Kao što je rečeno, Hoplon koristi FOSS za razvoj igrice. Neki od programa su Crazy Eddie's GUI System (CEGUI), Simple DirectMedia Layer (SDL), Open Dynamics Engine (ODE), OpenGL i Eclipse. Pored toga, razvojna platforma je IBM System Z na kome trče linux virtuelni serveri (zar postoji nešto drugo :o). Server farma Hoplon-a uključuje SuSE 10 na mainframe-u i Debian, Fedora, i Red Hat na ostalim serverima. Impozantna farma za kompajliranje, zar ne?

Hoplon CEO Tarquinio Teles kaže da se Taikom razvija od početka 2005. koristeći FOSS alate, što, naravno, nije bez izazova. "Opensource pokriva mnoge sfere informatike. Postoje mnoge aplikacije u koje se možete zaljubiti, ali su, na žalost, jadna aritektualna i dokumentaciona rešenja", kaže Teles. Baš zbog toga je naglasio da se svako FOSS rešenje mora dobro proveriti i da se FOSS više ne sme zanemarivati.

Izvor: Linux.com

Document Actions